Отсечката ще е завършена 6 месеца предсрочно

Новата отсечка между Драгоман и Сливница е готова и може да

бъде пусната в експлоатация още в началото на ноември

Приблизително една трета от цялата магистрала “Европа”, която свързва столицата със западната ни граница при ГКПП “Калотина”, е почти готова. Тя е довършена около половин година по-рано от предвиденото по договор и движението по този участък ще бъде пуснато в началото на ноември, съобщиха в понеделник от пътната агенция.

Става въпрос за 17-километровия участък между Драгоман и Сливница, където успоредно на старото платно бе изградено едно изцяло ново, а старото бе реновирано и разширено до габаритите на магистрала. Това е един от трите участъка на новата магистрала, която е с обща дължина 48 километра и се пада по средата между София и Калотина.

Ако времето през октомври позволи, ще бъде пуснат за движение още един нов малък участък от магистралата - около 4 километра преди участъка Сливница - Драгоман.

Отсечката Сливница -Драгоман от “Европа” започна да се изгражда през май миналата година. Изпълнител е ГБС “Инфраструктурно стрителство”, а стойността на инвестицията, която е от националния бюджет, е 117 млн. лв. Този участък трябва по договор да е готов през април догодина.

На него има два нови пътни възела - Сливница 1 и Сливница 2, които са с енергоефективно осветление. Има общо 11 големи съоръжения: 5 подлеза, 5 надлеза и мост над река Сливнишка. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране.

Магистрала “Европа” е разделена на три големи участъка, като от другите два единият - 14-те километра от Калотина до Драгоман, се строят от февруари и също се изграждат като разширение на съществуващия път. Участъкът от Сливница до връзката със софийската северна тангента ще преминава през изцяло ново трасе и все още се проектира. Неговата дължина ще е около 16 километра.