Полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби “Газпром” и пет европейски компании, които си сътрудничат с него, и настоява те да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това обяви на пресконференция ръководителят на отдела Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

На пет компании „е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), а „Газпром“ е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара), предаде БГНЕС.

“В рамките на 30 дни след излизане на решението участващите в проекта компании трябва да прекратят договора за строителство”, информира Хрустни и обясни, че компаниите могат да оспорят решението на регулатора.

„Изграждането на газопровода “Северен поток-2” нарушава полското антимонополно законодателство“, заяви полският регулатор.

Решението на полския антимонополен орган да наложи глоба от 7,6 млрд. долара на „Газпром“ за строителството на газопровода „Северен поток 2“ едва ли ще повлияе на отношенията между Москва и Варшава.

Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни, че връзките между двете държави едва ли могат да бъдат определени като „проспериращи“, предават РИА Новости и Фокус.

Песков изрази увереност, че руският енергиен гигант ще предприеме законови мерки, за да защити интересите си. „Трябва да отправим въпроса до „Газпром". Информацията е съвсем нова, тя трябва да бъде анализирана от правна гледна точка. Не се съмнявам, че всичко, което може и трябва да се направи по отношение на предоставянето на някои противодействия, ще бъде направено от корпорацията", заяви прессекретарят на Владимир Путин.