Правителството на САЩ подписа снощи споразумение с фармацевтичната компания АстраЗенека на стойност 486 млн. долара за разработване и доставка на до 100 000 дози от новия медикамент за лечение на Ковид-19 с антитела, предаде Ройтерс. Лекарство от същия тип бе използвано за лечение на президента Доналд Тръмп след заразяването му с коронавируса миналата седмица, предаде БТА.

Американските здравни власти ще субсидират АстраЗенека за провеждането на две клинични изпитания във фаза 3, което има за цел да се ускори приложението на новата терапия и разработването на ваксини срещу COVID-19.

Едното изпитание ще бъде за оценка на безопасността и ефикасността на експерименталната терапия за предотвратяване на заразяване. То ще трае 12 месеца и ще включва около 5000 участници. Второто ще оценява изпреварващото лечение при вече заразени пациенти и ще включва около 1100 участници.

"АстраЗенека" планира да достави до 100 000 дози, започвайки от края на тази година, а отделно от това, съгласно друго споразумение, правителството на САЩ може да получи още 1 млн. дози през 2021 г.

Тръмп бе лекуван с препарата на фирмата "Регенерон фармасютикълс", след като се разболя от COVID-19 миналата седмица, а в радиоинтервю снощи каза, че именно тази експериментална терапия го е спасила, и настоя за бързото й въвеждане в масовата лечебна практика.