КТ "Подкрепа" отново настоява за разширяване на списъка с ведомствата с до 30 процента увеличение на заплатите.

В становище на синдикалната организация по предложенията за промени на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които ще бъде разгледани днес от НСТС, се посочва, че с настоящия проект има реална възможност за преодоляване на явна несправедливост по отношение на работниците и служителите в дирекции от Министерство на правосъдието и Агенция по вписванията, които останаха извън обхвата на постановлението от 31 август 2020 г. Според синдиката тези служители също са на първа линия при овладяване на последствията от пандемията, предава БТА.

КТ "Подкрепа" настоява в списъка да бъдат включени следните администрации: Министерство на външните работи - за служителите от дипломатическата служба, дългосрочно командировани в задгранични представителства на Република България; Национален институт за недвижимо културно наследство; Министерство на правосъдието - дирекции "Канцелария", "Електронно правосъдие и регистри", "Българско гражданство" и "Взаимодействие със съдебната власт"; Агенция по вписванията.

С обнародваното в Държавен вестник на 4 септември 2020 г. постановление се даде възможност за еднократно определяне на нов размер на индивидуалните основни месечни заплати, с не повече от 30 на сто от досегашния размер, за служителите в 34 администрации и административни структури. Мотивите за проекта се, че това са служители на първа линия по овладяване на пандемията. "Спрямо служителите на Агенция по вписванията, предвид спецификата на дейността, не се приложи работа от дистанция. Те продължиха в пълен обем да изпълняват служебните си задължения, които включват обслужване при пряк контакт с гражданите. Когато масово българските граждани си останаха вкъщи, служителите от Агенцията обслужваха по 3000 души дневно", заявяват от КТ "Подкрепа".

Брутното възнаграждение на служителите на Главна дирекция "Регистри", които работят лице в лице с гражданите, е около 900 лв. Щатът на дирекцията е около 400 души, предимно по трудово правоотношение, служители на фронт офис, допълват от КТ "Подкрепа" и прилагат снимки с опашки пред Агенцията.

Според КТ "Подкрепа" в общественото пространство непрекъснато се обсъждат последиците от коронакризата за частния сектор, но всъщност само половината от новорегистрираните безработни традиционно са от него. Ако 50 на сто от всички безработни не са от частния сектор, то значителна част от тях идват от публични сфери и това е достатъчно доказателство за неглижирането на труда и ниското заплащане на заетите в държавната администрация, допълват от синдиката.