За това ще отидат част от парите на възстановителния фонд, който е 750 млрд.

4 години след като България стартира широкомащабна програма за саниране на съществуващи жилищни сгради с близо 2 млрд. лева от бюджета, Европейската комисия е на път да направи нещо подобно. Очаква се всеки момент Брюксел да публикува предложение за въвеждане на задължителни минимални стандарти за енергийна ефективност в съществуващия сграден фонд. Целта е да се намалят въглеродните емисии от отоплението на тези сгради и да се създадат повече работни места в строителството, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документа, който до редакционното приключвае на броя вчера все още не беше публикуван.

Самите стандарти ще бъдат публикувани догодина след анализ, който да определи конкретните минимални нива, които трябва да се постигнат при отоплението на сградите. Планира се да се обхванат всички видове - обществени и жилищни. Целта е собствениците да бъдат насърчени да модернизират домовете си навреме, за да покрият новите изисквания, като за това ще допринесе и финансирането от източници като възстановителния фонд на ЕС, който е на стойност 750 млрд. евро, пише Ройтерс.

Предвижда се годишният дял на санирането да се удвои до 2030 г., за да се постигнат целите на “Реновационната вълна”, която предвижда до 2050 г. нетните парникови емисии да се сведат до нула. Освен това в проектодокумента е отбелязано, че така ще се стимулира заетостта със създаване на допълнителни 160 хиляди работни места в строителството в целия ЕС до 2030 г.

У нас Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради стартира през 2016 г. До момента по нея са обновени 1906 блока, а са сключени договори за общо 2022, съобщиха от регионалното министерство. Засега не е изчислявано с колко са намалели въглеродните емисии от санирането, но средното намаление на енергийните разходи в тези сгради е около 50%, т.е. те се отопляват с половината от ресурсите преди санирането.