САЩ са готови да дадат 7 млрд. долара на Румъния за проекти в енергетиката

  • 0
authorАвтор: Анка Олтяну, инф. сайт Зиаре

САЩ са готови да дадат 7 млрд. долара на Румъния за проекти в енергетиката

СНИМКА: Pixabay

Съединените щати са готови да предложат на Румъния финансиране от 7 милиарда долара за проекти в енергетиката и пътната и железопътната инфраструктура. Виа Карпатия - магистралата, която свързва три морета и се простира от Констанца до Гданск, и железопътното трасе Rail-2-Sea - част от военната стратегия за укрепване на Източния фланг на НАТО, отново влязоха в дискусиите по повод подписването на меморандум между двете страни.

(По време на посещение в САЩ миналата седмица румънският министър на икономиката, енергетиката и бизнеса Вирджил Попеску подписа меморандум с президентката на Ексим банк Кимбърли Рийд за финансиране на стойност до седем милиарда долара за развитие на проекти в енергетиката, включително ядрената енергетика и технологиите за втечнен газ, и в сферата на инфраструктурата - пътна, железопътна и газови депа. Румънският министър парафира също с министъра на енергетиката на САЩ Дан Бруийет проект за междуправителствено споразумение за сътрудничество в разширяването и модернизирането на ядрената енергийна програма на Румъния. Според енергийното министерство на САЩ това "историческо споразумение" ще положи основата на процес, в който Румъния ще използва опита и технологията на САЩ за изграждането на трети и четвърти реактор и за модернизацията на първи реактор на АЕЦ Черна вода, съобщиха румънски и чуждестранни медии. - бел. прев.)

В петък, 9 октомври, посланикът на САЩ в Букурещ Адриан Цукерман обяви, че ще започнат проектите за магистрала и за железопътен път от Констанца до Гданск, част от военната стратегия за укрепване на Източния фланг на НАТО за придвижване на военните на Алианса и за износ на американска технология.

Виа Карпатия

Автомагистралата от Констанца до Гданск е част от по-голям проект, наречен Виа Карпатия, който следва да свърже Балтийско, Егейско и Черно море. Проектът, подкрепян от поляците, би създал транспортен коридор от северната до южната част на Европа през Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция, интегрирайки транспортните системи на страните участнички.

Част от трасето на Виа Карпатия в Румъния съвпада с трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) - проект на Европейския съюз, който предвижда създаване на цялостна авто, жп и морска мрежа. В Румъния в тази мрежа влизат магистралите А1 и А2 (Куртич-Арад-Сибиу-Букурещ-Констанца), които са вече финансирани със заеми и безвъзмездна помощ от ЕС.

На румънска територия Виа Карпатия има следното трасе Орадя - Арад - Тимишоара - Лугож - Сибиу - Букурещ - Констанца. За да има то профила на магистрала, трябва да бъдат изградени магистралните участъци Орадя - Арад, тунелите на магистрала А1, лот 3 от Лугож до Дева, А1 Сибиу - Питещ и А0 Север или А0 Юг, обясни Михай Александру Кръчун, основател на асоциацията "Строим Румъния".

Парите на американците, предложени като заем, могат да бъдат използвани за изграждане на магистралите Орадя-Арад и Лугож-Калафат, допълни Кръчун, тъй като останалите участъци вече се строят или за тях са обявени обществени поръчки.

Rail-2-Sea

Споменатото железопътно трасе в меморандума за разбирателство между американската банка Ексим (EXIM) и румънското министерство на икономиката, енергетиката и бизнеса също е част от по-голям проект, наречен Rail-2-Sea, който има за цел изграждане на жп линия с двойно предназначение - гражданско и военно, между пристанище Гданск и пристанище Констанца. Този проект има като основна цел модернизация на жп коридора както за търговска употреба, така и за бърз транспорт на военни сили и оборудване на територията на Румъния, а общата му дължина е 3663 км. Трасето преминава през четири държави - Полша, Словакия, Унгария и Румъния, обясни министерството на транспорта, инфраструктурата и комуникациите на Румъния.

Финансирането от американците означава допълнителни средства за проекти по трасетата в Румъния, посочи Михай Кръчун. Той припомни, че Румъния е променила жп трасето през 2019 г. по линията Тимишоара-Крайова-Букурещ, защото по-северното жп трасе вече е финансирано. "Значи, може да се финансира магистралата Тимишоара-Букурещ и връзката Крайова-Калафат, която трябва да бъде рехабилитирана. Новият мост при Калафат не е свързан както трябва, което налага по-ниска скорост на влаковете", обясни за Зиаре Михай Кръчун.

Финансиране под въпрос

Банка Ексим обяви, че може да финансира със седем милиарда долара развитието на енергийни и инфраструктурни проекти.

Депутатът Каталин Друла, член на комисията по транспорт и инфраструктура, иска някои разяснения относно финансирането.

"Приветствам намерението и интереса на САЩ към инфраструктурата в Румъния. Необходими са обаче някои разяснения във връзка със статута на това финансиране. Докато ЕС ни дава бъзвъзмездна помощ, разбирам, че в този случай става дума за заеми. И те са, разбира се, метод на финансиране, но с много по-големи ограничения от бюджетна гледна точка, имайки се предвид целите за бюджетен дефицит в средносрочен план и други ограничения, поради които степента на задлъжнялост на Румъния трябва да остане под определено ниво", заяви лидерът на депутатите от партия Съюз за спасение на Румъния.

Михай Кръчун от асоциацията "Строим Румъния" също повдига въпросителни във връзка с американското финансиране, което би следвало да се реализира изключително с американски компании.

"И на мен не ми е ясно как ще става финансирането, защото са две противоречащи си едно на друго финансирания. За европейското финансиране трябва да има открит международен търг, докато по американското финансиране трябва да бъдат стриктно американски фирми. Вероятно ще ги разделят на участъци - един с американски пари, друг - от европейски фондове, а трети с пари от бюджета", каза Кръчун.

Инициативата "Три морета"

Виа Карпатия и жп линията Rail-2-Sea са част от Инициативата "Три морета", която е политическа платформа на страни-членки на ЕС за насърчаване на сътрудничеството в региона, ускоряване на процесите на развитие и модернизация на инфраструкурата. В Инициативата "Три морета" участват 12 страни членки на ЕС - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Унгария.

След съобщението на американците румънският министър на транспорта Лучиан Боде не даде обяснения за възможния източник на финансиране, но заяви, че инвестиционни фондове ще подкрепят тези проекти.

Приветствам инициативата на САЩ - нашият стратегически партньор, да подкрепи икономическото и енергийното развитие на Румъния, а сега и пътната и железопътната инфраструктура. Двата големи проекта - Rail-2-Sea и Виа Карпатия - ще получат важна подкрепа за развитие на инфраструктурата, която да свърже Констанца на Черно море с Гданск на Балтийско море. Тези инфраструктурни проекти ще бъдат от реална полза за икономиките на страните партньори, както и за икономиките в региона. И двата проекта предвиждат привличане на частни фондове. В този контекст съобщението на американската администрация може само да насърчи инвестиционните фондове да подкрепят тези проекти, заяви румънският транспортен министър.

/БТА, със съкращения/

Най-четени

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Сърбия има най-голям златен резерв в Западните Балкани

Сърбия има най-голям златен резерв в Западните Балкани

Сърбия има най-голям златен резерв от 32 тона от страните в Западните Балкани, показват данни на централната банка и на Световния съвет по златото, предаде Танюг. Според Народната банка на Сърбия в края на септември страната е притежавала 32,12 тона злато на стойност 1,66 милиарда евро. Около 96 процента от златния резерв на Сърбия е под формата

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Марсилия, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза

Столицата получава още един язовир - "Огняново"

Столицата получава още един язовир - "Огняново"

София получи още един язовир за питейни нужди - “Огняново”. В сряда Министерският съвет възложи на “Български ВиК холдинг” да направи ремонт и да осигури възможност за пречистване на водите. Това бе поискано от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на кризата с водата в Перник, както и да бъде направен ремонт на язовир "Бели Искър"

Най-коментирани

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности". Това съобщи на профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. И продължи: "Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Това съобщиха от министерството на туризма.  Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

За зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново. Това заяви в "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Очаква се да дойдат и туристи от Румъния и Израел. "Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стачка на държавните служители е обявена в Гърция. Силно засегнат е авиотранспортът. Стачкуват също лекарите от държавните болници, предава БНТ.  Контролът на полетите на всички гръцки летища е прекратен, което доведе до анулиране на стотици полети. От синдиката съобщават, че се обслужват само спешни полети. Авиодиспечерите ще стачкуват два дни

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни дори трябва да представи стратегия за дългосрочно обновяване на сградите, така че да покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност, като се наблегне най-вече на тези с най-лоши показатели

Платиха първи транш от над 17 млн. лв. на животновъдите

Платиха първи транш от над 17 млн. лв. на животновъдите

Преведени са 17,474 млн. лв. на 4104 стопани, съобщиха във вторник от фонд “Земеделие”. Това е първи транш от схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за кампания 2020 г. Ставката на плащанетото за едно допустимо за подпомагане животно е определена със заповед на земеделския министър Десислава Танева от

Отлагат с поне една година регистрацията на кладенци

Отлагат с поне една година регистрацията на кладенци

В момента срокът е до 27 ноември С поне една година да бъде отложен срокът за регистрация на кладенци в двора. Това ще обсъдят земеделското и екоминистерството, тъй като заради ситуацията с коронавируса много хора нямат възможност да отидат да подадат заявление. В момента действащият срок е до 27 ноември

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни дори трябва да представи стратегия за дългосрочно обновяване на сградите, така че да покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност, като се наблегне най-вече на тези с най-лоши показатели

До 2.11. се подават декларациите за данъци за третото тримесечие на 2020 г.

До 2.11. се подават декларациите за данъци за третото тримесечие на 2020 г.

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2020 г. Тази година 31.10 е в неделя, затова крайният срок за деклариране и плащане се удължава до 2 ноември

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Емил Димитров: Не може всеки да дупчи за кладенци, където му дойде

Емил Димитров: Не може всеки да дупчи за кладенци, където му дойде

За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването. Язовир Бели Искър го държим малко по-ниско заради водата, в моментаq в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и Студена е пълен, и Дяково, и още шест язовира. Това обясни пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Как да се дава шофьорска книжка – “24 часа” пита експертите на дебат

Как да се дава шофьорска книжка – “24 часа” пита експертите на дебат

Темата засяга всички - доказа го анкета на сайта 24chasa.bg, в която гласуваха над 1800 души Напрежение между държавната администрация и представители на автоинструкторите създадоха предложените промени в наредбата за обучението на кандидат шофьорите. Сред спорните теми са: автомобилите да са на учебните центрове

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Изследват поне 5 проби годишно за хормони в пилешкото месо

Изследват поне 5 проби годишно за хормони в пилешкото месо

Най-малко по 5 проби годишно ще се изследват за използване на хормони в пилешкото. Това предвижда национална мониторингова програма за контрол върху забранени остатъци в храни от животински произход и живи животни. Стероиди ще се търсят още в говеждо, овче, козе, свинско и заешко месо, както и в промишлено развъжданите риби

До 1 млн. помощ в пандемията за предприятия

До 1 млн. помощ в пандемията за предприятия

От 300 хил. на 1 млн. лв. да се вдигне максималният кредит, който ББР може да отпуска на малките и средните фирми в помощ срещу коронакризата. Това е една от промените в програмата за портфейлни инвестиции, които Министерството на икономиката предлага на кабинета. Помощ да може да се дава и на големи предприятия, като нейният размер да е до 2 млн

Колите със звезди за безопасност – с данъчни облекчения

Колите със звезди за безопасност – с данъчни облекчения

Колите с по-висока безопасност - не е задължително да са най-новите, има по-стари автомобили с повече пасивни и активни средства за безопасност- да получат по-благоприятен режим на данъчно облагане. Такъв стимул за автомобилната флота в България се предвижда в стратегията за пътна безопасност да 2030 г

Франция слага огромен екоданък на джиповете с над 1800 кг. тегло

Франция слага огромен екоданък на джиповете с над 1800 кг. тегло

Още от следващата година Франция може да въведе суров екологичен данък на автомобилите, които тежат над 1800 кг. Всички модели, които нямат електрически мотор и са с маса над 1,8 тона, ще се облагат с по 10 евро данък на всеки килограм отгоре. Предложението беше обявено от министъра на екологията Барбара Помпили след решението на френското