Европейските акции се намират под силен натиск от продажби на борсите на стария континент с оглед на инвеститорски притеснения относно негативното икономическо влияние на втората вълна от коронавирусна зараза, предаде БНР.

За последното денонощие бяха отчетени рекордни случаи на Covid-19 в Германия и Великобритания, а редица европейски държави започнаха да въвеждат нови противоепидемични мерки за овладяване разпространението на коронавирус.

Междувременно лидерите на ЕС се събират в Брюксел, за да оценят хода на Брекзит преговорите с Великобритания, като инвеститорите се опасяват, че може и да не се стигне до двустранна търговска сделка преди края на годината.

Снощи пък американският финансов министър Стивън Мнучин отбеляза, че е малко вероятно да бъдат договорени нови антикризисни финансови стимули в САЩ преди президентските избори в началото на ноември.

Всички това предизвика силен спад на европейските пазари на акции, като основните фондови индекси се понижават с над 2%.

Към 12.00 наше време общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,32%, германският индекс DAX се срива с над 3%, френският CAC 40 - с 2,42$, а британският FTSE100 - с 2,36%.

Подновените инвеститорски опасения относно втората вълна на коронавирусната пандемия се отразяват особено негативни при търговията на акции на големите европейски авиопревозвачи, както и на туроператорските и хотелиерските вериги.

Така например акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняват с близо 6%, на International Airlines Group (собественик на British Airways) - с 5,2%, на Air France-KLM - с 3,5%, на хотелиерският оператор Whitbread - с 5,9%, на Accor - с 5,78% и на InterContinental Hotels - с 3,36%.

Спад с над 1% бележат и фючърсите на основните американски фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с близо 300 пункта (спад с 1,01%), на широкия индекс S&P500 - с 1,12% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,8%.