120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

  • 9
authorАвтор: Дияна Райнова

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Министър Сачева участва в Добрич в раздаването на хранителни продукти в пункта на Българския червен кръст

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери”

Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г.

Средната пенсия става 489 лв. 

Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март, а от април еднократен ваучер за храна от 120 лв. да получат близо 390 хил. души, чиито пенсии са от 300,01 лв. до 369 лв.

Това е последният вариант за увеличение на пенсиите през 2021 г., който предлага правителството, обяви в петък социалната министърка Деница Сачева.

Новият вариант идва няколко дни след дискусията на Сачева с 8 бивши министри в “Клуб “24 часа” Визионери”. Те посъветваха сегашната социална министърка да не смесва пенсиите със социалните помощи. Така правителството се отказва от варианта пенсиите между 300,01 и 369 лв. да бъдат вдигнати двойно повече - с 10%. Както и от втори таван на ниските пенсии, т.е. тези, които ще се увеличат с 10%, да не могат да надвишават 388,50 лв. Трудно е да се администрира едновременно целева социална помощ за пенсионерите и увеличението, обясни пред бившите социални министри Сачева.

Новият вариант за увеличаване на пенсиите плюс социална подкрепа за най-нуждаещите всъщност е

модификация

на предложение,

дадено от

читателка на

“24 часа”

за дискусията на социалните министри. Болеслава Филашкевич бе нарекла предложената схема “лев за лев”. Идеята е да се определи граница на желания доход за пенсионерите, а правителството да доплаща с помощ за всеки лев разлика между нея и размера на пенсията.

Новият правителствен вариант е именно комбинация от пенсия и социална помощ, която обаче вместо пари ще е ваучер за храна.

“Това предложение е, за да не останат хората с най-ниски пенсии между 300,01 и 369 лв. без подкрепа между април и юли, защото хората с минимални пенсии ще получат увеличение още през януари”, обясни идеята Сачева. Причината правителството да се спре на сумата от 369 лв. е, че това е прагът на бедност през тази година.

“Обсъждаме различни варианти за пенсиите, като най-новото предложение е всички да се увеличат с еднакъв процент, а на тези с най-ниски - до 369 лв., около 390 000 души, да се раздават ваучери за храна”, заяви Сачеви.

“Ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета, че ще е

по-добре

комбинация

между

социално

осигуряване

и социално

подпомагане

Размерът на ваучера предстои да бъде уточнен в следващите дни, като максимумът се планира да бъде 120 лв.”, добави тя.

С увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. и максималната на 1440 лв. ще се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, които сега са 250 и 1200 лв., отбеляза Сачева.

Увеличението на минималната пенсия на 300 лв. ще струва близо 470 млн. лв., предвижда проектът на Закона за държавното обществено осигуряване, с който “24 часа” разполага. Следващата седмица проектът на осигурителен бюджет трябва да бъде обсъден от надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Вдигането на тавана с 20% - от 1200 на 1440 лв., пък ще направи пенсиите в реален размер на 25 500 от ограничените в момента над 45 000 пенсионери.

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста - Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русиноваи Бисер Петков, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

При по-високия таван парите на възрастните, които сега са 1200 лв., ще се увеличат средно с 10,5-11%, но има такива, които ще нараснат и с 20 на сто. Това

ще струва още

94 млн. лв.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 на 148,71 лв.

Средната пенсия пък ще достигне 488,97 лв., като увеличението е с 18,6%, или 76,69 лв.

Максималният осигурителен доход се замразява на 3000 лв.

“За 2021 г. не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии. Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 6,6 на сто от 610 на 650 лв., средното увеличение на МОД през 2021 г. се очаква да бъде с около 4,5 на сто”, пише в доклада на шефа на НОИ Ивайло Иванов към проектозакона за осигурителния бюджет.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 на 650 лв., колкото ще е и минималната заплата от следващата година.

Без промяна ще е минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.

Въпреки, дискусиите дали не трябва да се вдигне индивидуалният коефициент, той ще остане замразен на 1,2. Увеличението му бе един от вариантите за повишение на пенсиите, като то можеше да донесе 10% ръст за всички.

12, 346 млрд. лв. ще са разходите за пенсии за следващата година. А дефицитът във фонд “Пенсии” на НОИ, който ще трябва да бъде финансиран през данъците на работещите, ще достигне 5,4 млрд. лв.

На почти

половин милион

семейства в

България ще

бъдат раздадени

храни

на стойност 15 700 000 лв. по Оперативната храна “Храни”, съобщи Сачева от Добрич.

За следващия седемгодишен период има осигурени 504 млн. лв. и ще има повече пакети за семействата с 3-ма и повече членове, обясни министърът. Новото за следващата година е, че ще има пакети и за новородени деца - с памперси и храни, както и пакети с детска кухня.

Министър Сачева участва в Добрич в раздаването на хранителни продукти в пункта на Българския червен кръст. 4882 правоимащи в Добричка област ще получат пакет, който съдържа 16 основни хранителни продукта на обща стойност 55 лв.

Поне 12 лв. на ден за безработните през 2021 г., майчинството през втората година отново 380 лв.

12 лв. на ден ще е най-ниското обезщетение за безработните и през следващата година. Това предвижда проектът на Закона за държавното обществено осигуряване.

През септември депутатите решиха увеличението от 3 лв. заради коронакризата да продължи до края на годината. Сега държавата предлага 12 лв. да се вземат и през следващата година. Максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв. За хората, които са останали без работа през следващата година са отделени 711,6 млн. лв. за

103 398 безработни

средно през 2021 г.

Разчетите показват, че средно на месец безработните ще получават - 573,52 лв.

Без промяна ще е и плащането на болничните. Като и от 2021 г. първите три дни ще са за сметка на работодателя, а от четвъртия ден - от държавното обществено осигуряване. Догодина е предвидено

за болнични да отидат -

637,2 млн. лева

Планирани са обезщетения за 178 917 000 дни, а средно на ден от болничен лист ще се получават 35,61 лв.

За обезщетения за трудова злополука и професионална болест са предвидени13,2 млн. лв. Планирани са обезщетения за 281 хил. дни. Тук обезщетението се предвижда да е малко по-високо, или 46,96 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни. Освен това за поредна година се замразяват и парите за майчинство през втората година - 380 лв. За тях в бюджета ще има 182,4 млн. лв. Като на ден майките вземат средно около 18 лв.

За обезщетения за бременност и раждане са предвидени 466,5 млн. лв. На ден сметката показва, че ще се полчуват средно 34,23 лв.

300 млн. лв. пък са предвидени за изплащане на работодатели от засегнатите от коронакризата сектори, за да запазят работниците си.

Спор! НОИ дописва закон, за да намалява с 20% пенсията, твърдят частните фондове

Искат промяна във формулата да включи държавната субсидия като осигуровка

ВИКТОР ИВАНОВ

Националният осигурителен институт реално е дописал определените в Кодекса за социално осигуряване правила за намаление на държавната пенсия, ако човек се е осигурявал за втора. Това твърдят от асоциацията на частните пенсионни дружества в позиция, разпространена в петък.

Според правилата в КСО отпуснатата от НОИ пенсия трябва да бъде намалена пропорционално на внесените за втората осигуровки. Всеки, роден след 1 януари 1960 г., се осигурява за т.нар. втора пенсия в частните фондове. От есента на 2021 г. започват да излизат в пенсия първите жени с осигуряване в частен фонд.

Формулата, по която се изчислява намалението, го прилага към целия осигурителен стаж на пенсионерите, а не само към годините след 2002 г., в които има осигуровки за втора пенсия, твърдят частните фондове.

Освен това формулата не изключва месеците, в които за втора пенсия не са внасяни осигуровки - майчинство, болнични, периоди на безработица.

Тези две положения противоречат на Кодекса за социално осигуряване и са дописани, твърдят от частните фондове. Именно тези дописвания давали намаление от 20% на държавната пенсия.

Според НОИ обаче формулата е напълно коректна и отговаря на законовите текстове.

Държавната субсидия към Националния осигурителен институт също да бъде включена в общата сума на осигуровките и да участва във формулата за изчисляване на редукцията на държавната пенсия, настояват още частните фондове. Те припомнят, че в периода 2009-2015 г. държавата участваше като т.нар. особен осигурител. И внасяше като осигуровка още 12% от заплатата на всеки. Формулата в момента не отразява тази допълнителна осигуровка при намалението.

Най-четени

Нешка Робева стана жертва на имотна измама

Нешка Робева стана жертва на имотна измама

Нешка Робева стана жертва на имотна измама. Историята започва още през 80-те години на миналия век. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра, разказва Нова тв. По същото време започва и строежът на съседната къща

С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

С уникална технология строят моста на Струма преди тунела "Железница"

Уникална технология за България се използва при строителството на участъка от магистрала “Струма” преди тунел “Железница”. Проектът включва изграждането на две мостови съоръжения и обслужващ път при северния портал на тунела. Мостовете са с дължина 560 м (ляв) и 510 м (десен). Височината им в различните части е между 10 и 18 метра

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Третата линия на метрото в София - най-красивата и с най-сложните метростанции

Третата линия на метрото в София - най-красивата и с най-сложните метростанции

Две от най-новите метростанции на София - “НДК 2” и “Св. Патриарх Евтимий”, са изпълнени от “Джи Пи Груп” АД. И двете станции впечатляват с визията си и са едни от най-красивите по третата метролиния. “НДК 2” e с модернистична визия, а стилизирана българска шевица е акцентът в интериора на “Св. Патриарх Евтимий”

Готви се нова национална жилищна стратегия

Готви се нова национална жилищна стратегия

Продължава финансирането за подобряване на водоснабдяването на Габрово и Севлиево Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по проект на нова Национална жилищна стратегия. Това съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Чужденци дават имоти под наем на  "роднини”, не плащат данъци, губят се 100 млн. евро годишно

Чужденци дават имоти под наем на "роднини”, не плащат данъци, губят се 100 млн. евро годишно

Апарткомплексите ще грохнат, защото трудно се поддържат,  собственици масово не плащат таксите Нормативният хаос, в който съществуват апартаментните комплекси по курортите, лишава хазната всяка година от 60 до 100 млн. евро приход само от несъбраното ДДС. Това заявиха строителни предприемачи и инвеститори в такива комплекси

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството „Автомагистрали“ ЕАД е мобилизирало 69

Фирми наемат детективи да следят служителите, работещи хоумофис

Фирми наемат детективи да следят служителите, работещи хоумофис

Детективската работа понякога може да е наистина лесна. Норберт Идел звъни на вратата на съседката на служителя, когото е натоварен да следи. Детективът обяснява, че търси човека заради пусната обява за продажба на кола, но не може да се свърже с него. Нищо чудно, отговаря дамата от отсрещния апартамент, той от няколко дни е заминал на почивка

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море. Мотивът на земеделското министерство за промяната е

„Автомагистрали“: Президентът не ни е искал информация за фирми. Само дарения за „Българската Коледа“

„Автомагистрали“: Президентът не ни е искал информация за фирми. Само дарения за „Българската Коледа“

На президента Румен Радев не е отказвана информация за фирмите, с които „Автомагистрали“ ЕАД партнира, защото такава не е искана, съобщиха от държавното дружество. Единствената кореспонденция с администрацията на държавния глава били три искания за дарения за благотворителната инициатива „Българската Коледа“

Най-коментирани

200 хил. жени ще могат да  прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

200 хил. жени ще могат да прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (Oбзор)

Обсъждат по-малко намаление на първата Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г. Този последен шанс ще се даде на т.нар. първа кохорта в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за Държавното обществено

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщават от компанията. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд"

Министър Николова пред гръцкия посланик: Не сме конкуренти, а партньори

Министър Николова пред гръцкия посланик: Не сме конкуренти, а партньори

И за България, и за Гърция туризмът има фундаментално значение, като вярвам, че ние не сме конкуренти, а партньори, работещи за неговото развитие. Мога да кажа това с чиста съвест, защото всеки от нас може да бъде доволен от баланса между посещенията на туристи от двете страни на границата. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

Близо 200 летища в Европа може да изпаднат в несъстоятелност на фона на кризата с коронавируса, която доведе до рязко намаляване на полетите. Предупреждението е на европейска браншова организация, предава Би Ти Ви. Според експертите ѝ значителна част от въздушния транспорт на Европа може да се срине

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и вариант за тях

ЕБВР ще финансира концесионера на летището в София

ЕБВР ще финансира концесионера на летището в София

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля отпускането на дългосрочно финансиране за "Соф Кънект" - фирмата, която бе избрана за концесионер на летище "София", съобщава "Интелинюз". Концесионерът е обединение между базирания в Париж фонд Meridiam и строителния гигант Strabag. "Соф Кънект" беше избран за победител с оферта да

Отново нощувките в Добричко са по-малко

Отново нощувките в Добричко са по-малко

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в Добричка област, регистрирани през август 2020 г., е 373.1 хил., или с 45.1% по - малко в сравнение със същия месец на предходната година – посочват данните на отдел „Статистически изследвания“-Добрич. Сравнено с предходния месец юли се наблюдава ръст от близо 50%

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

НСИ с добри новини за бизнес климата в строителството, търговията, услугите (Графики)

През октомври общият показател на бизнес климата нараства с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

На България й трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форум. Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес

Централните банки продават злато

Централните банки продават злато

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато, отколкото купуват, предаде Блумбърг. Нетните продажби на златни кюлчета са достигнали 12,1 тона за третото тримесечие, като за същия период на миналата година са били регистрирани нетни покупки на 141,9 тона, сочат данни на the World Gold Council

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

КЗК разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ Груп в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщават от компанията. Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд"

Министър Николова пред гръцкия посланик: Не сме конкуренти, а партньори

Министър Николова пред гръцкия посланик: Не сме конкуренти, а партньори

И за България, и за Гърция туризмът има фундаментално значение, като вярвам, че ние не сме конкуренти, а партньори, работещи за неговото развитие. Мога да кажа това с чиста съвест, защото всеки от нас може да бъде доволен от баланса между посещенията на туристи от двете страни на границата. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

200 летища в Европа може да фалират заради COVID кризата

Близо 200 летища в Европа може да изпаднат в несъстоятелност на фона на кризата с коронавируса, която доведе до рязко намаляване на полетите. Предупреждението е на европейска браншова организация, предава Би Ти Ви. Според експертите ѝ значителна част от въздушния транспорт на Европа може да се срине

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки отварят въпреки забраната

Дискотеки ще работят, но само през деня Нощните заведения за забавления ще работят само през деня, като по този начин ще заобикалят заповедта на здравния министър да останат затворени до 12 ноември, пише "България днес". Още преди дни собственици заговориха, че ограниченията в битката срещу коронавируса засягат нощните заведения и вариант за тях

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в мерки за енергийна ефективност

На България й трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форум. Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес

Централните банки продават злато

Централните банки продават злато

За първи път от десет години насам централните банки продават повече злато, отколкото купуват, предаде Блумбърг. Нетните продажби на златни кюлчета са достигнали 12,1 тона за третото тримесечие, като за същия период на миналата година са били регистрирани нетни покупки на 141,9 тона, сочат данни на the World Gold Council

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

Спорните промени в закона за лова, които разрешават отрови, капани, уреди за нощно виждане и други забранени методи, се оттеглят. Това реши Ловният съвет към агенцията по горите. До решението се стига след даването на над 1500 становища от граждани и екоорганизации срещу предложените текстове. Идеята на промените в закона беше да се увеличи ловът

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Риболовен билет и за Черно море, разрешават до 5 кг улов

Само на въдичарите ще се продава рибата от язовири за платен риболов Въвежда се риболовен билет и за любителски риболов в Черно море. Това предвиждат промени в закона за рибарството, пуснати за обществено обсъждане. Разрешен е улов до 5 кг на ден на всякакви риби от Черно море. Мотивът на земеделското министерство за промяната е

Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

Делът на незаконната търговия падна на 1,8%, но с пандемията се вдигна до 2,6% България продължава да е сред държавите- членки на ЕС, с най-нисък дял на продаваните незаконно произведени цигари. Има дори вече градове като Велико Търново и Асеновград, в които през цялото първо полугодие делът на незаконната търговия с цигари и тютюн е нулев

Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет (Видео)

Русия се сбогува с Ту-154: Днес беше последният граждански полет (Видео)

Руската гражданска авиация днес се сбогува с един самолет, който беше сред символите на съветската епоха. Ту-154, някога познат и у нас, извърши последния си полет от Якутия до град Новосибирск. Това беше последната подобна машина на авиокомпанията "Алроса". Генералният директор съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна