Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери”

Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г.

Средната пенсия става 489 лв. 

Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март, а от април еднократен ваучер за храна от 120 лв. да получат близо 390 хил. души, чиито пенсии са от 300,01 лв. до 369 лв.

Това е последният вариант за увеличение на пенсиите през 2021 г., който предлага правителството, обяви в петък социалната министърка Деница Сачева.

Новият вариант идва няколко дни след дискусията на Сачева с 8 бивши министри в “Клуб “24 часа” Визионери”. Те посъветваха сегашната социална министърка да не смесва пенсиите със социалните помощи. Така правителството се отказва от варианта пенсиите между 300,01 и 369 лв. да бъдат вдигнати двойно повече - с 10%. Както и от втори таван на ниските пенсии, т.е. тези, които ще се увеличат с 10%, да не могат да надвишават 388,50 лв. Трудно е да се администрира едновременно целева социална помощ за пенсионерите и увеличението, обясни пред бившите социални министри Сачева.

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста - Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русиноваи Бисер Петков, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.
9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста - Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русиноваи Бисер Петков, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Новият вариант за увеличаване на пенсиите плюс социална подкрепа за най-нуждаещите всъщност е

модификация

на предложение,

дадено от

читателка на

“24 часа”

за дискусията на социалните министри. Болеслава Филашкевич бе нарекла предложената схема “лев за лев”. Идеята е да се определи граница на желания доход за пенсионерите, а правителството да доплаща с помощ за всеки лев разлика между нея и размера на пенсията.

Новият правителствен вариант е именно комбинация от пенсия и социална помощ, която обаче вместо пари ще е ваучер за храна.

“Това предложение е, за да не останат хората с най-ниски пенсии между 300,01 и 369 лв. без подкрепа между април и юли, защото хората с минимални пенсии ще получат увеличение още през януари”, обясни идеята Сачева. Причината правителството да се спре на сумата от 369 лв. е, че това е прагът на бедност през тази година.

“Обсъждаме различни варианти за пенсиите, като най-новото предложение е всички да се увеличат с еднакъв процент, а на тези с най-ниски - до 369 лв., около 390 000 души, да се раздават ваучери за храна”, заяви Сачеви.

“Ще се опитаме да убедим народните представители при приемането на бюджета, че ще е

по-добре

комбинация

между

социално

осигуряване

и социално

подпомагане

Размерът на ваучера предстои да бъде уточнен в следващите дни, като максимумът се планира да бъде 120 лв.”, добави тя.

С увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. и максималната на 1440 лв. ще се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, които сега са 250 и 1200 лв., отбеляза Сачева.

Увеличението на минималната пенсия на 300 лв. ще струва близо 470 млн. лв., предвижда проектът на Закона за държавното обществено осигуряване, с който “24 часа” разполага. Следващата седмица проектът на осигурителен бюджет трябва да бъде обсъден от надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Вдигането на тавана с 20% - от 1200 на 1440 лв., пък ще направи пенсиите в реален размер на 25 500 от ограничените в момента над 45 000 пенсионери.

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста - Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русиноваи Бисер Петков, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

При по-високия таван парите на възрастните, които сега са 1200 лв., ще се увеличат средно с 10,5-11%, но има такива, които ще нараснат и с 20 на сто. Това

ще струва още

94 млн. лв.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост се увеличава от 141,63 на 148,71 лв.

Средната пенсия пък ще достигне 488,97 лв., като увеличението е с 18,6%, или 76,69 лв.

Максималният осигурителен доход се замразява на 3000 лв.

“За 2021 г. не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии. Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 6,6 на сто от 610 на 650 лв., средното увеличение на МОД през 2021 г. се очаква да бъде с около 4,5 на сто”, пише в доклада на шефа на НОИ Ивайло Иванов към проектозакона за осигурителния бюджет.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 на 650 лв., колкото ще е и минималната заплата от следващата година.

Без промяна ще е минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.

Въпреки, дискусиите дали не трябва да се вдигне индивидуалният коефициент, той ще остане замразен на 1,2. Увеличението му бе един от вариантите за повишение на пенсиите, като то можеше да донесе 10% ръст за всички.

12, 346 млрд. лв. ще са разходите за пенсии за следващата година. А дефицитът във фонд “Пенсии” на НОИ, който ще трябва да бъде финансиран през данъците на работещите, ще достигне 5,4 млрд. лв.

На почти

половин милион

семейства в

България ще

бъдат раздадени

храни

на стойност 15 700 000 лв. по Оперативната храна “Храни”, съобщи Сачева от Добрич.

За следващия седемгодишен период има осигурени 504 млн. лв. и ще има повече пакети за семействата с 3-ма и повече членове, обясни министърът. Новото за следващата година е, че ще има пакети и за новородени деца - с памперси и храни, както и пакети с детска кухня.

Министър Сачева участва в Добрич в раздаването на хранителни продукти в пункта на Българския червен кръст. 4882 правоимащи в Добричка област ще получат пакет, който съдържа 16 основни хранителни продукта на обща стойност 55 лв.

Поне 12 лв. на ден за безработните през 2021 г., майчинството през втората година отново 380 лв.

12 лв. на ден ще е най-ниското обезщетение за безработните и през следващата година. Това предвижда проектът на Закона за държавното обществено осигуряване.

В края на месец септември безработни са 236 058, като те са намалели с 9716 души в сравнение с август.
В края на месец септември безработни са 236 058, като те са намалели с 9716 души в сравнение с август.

През септември депутатите решиха увеличението от 3 лв. заради коронакризата да продължи до края на годината. Сега държавата предлага 12 лв. да се вземат и през следващата година. Максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв. За хората, които са останали без работа през следващата година са отделени 711,6 млн. лв. за

103 398 безработни

средно през 2021 г.

Разчетите показват, че средно на месец безработните ще получават - 573,52 лв.

Без промяна ще е и плащането на болничните. Като и от 2021 г. първите три дни ще са за сметка на работодателя, а от четвъртия ден - от държавното обществено осигуряване. Догодина е предвидено

за болнични да отидат -

637,2 млн. лева

Планирани са обезщетения за 178 917 000 дни, а средно на ден от болничен лист ще се получават 35,61 лв.

За обезщетения за трудова злополука и професионална болест са предвидени13,2 млн. лв. Планирани са обезщетения за 281 хил. дни. Тук обезщетението се предвижда да е малко по-високо, или 46,96 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни. Освен това за поредна година се замразяват и парите за майчинство през втората година - 380 лв. За тях в бюджета ще има 182,4 млн. лв. Като на ден майките вземат средно около 18 лв.

За обезщетения за бременност и раждане са предвидени 466,5 млн. лв. На ден сметката показва, че ще се полчуват средно 34,23 лв.

300 млн. лв. пък са предвидени за изплащане на работодатели от засегнатите от коронакризата сектори, за да запазят работниците си.

Спор! НОИ дописва закон, за да намалява с 20% пенсията, твърдят частните фондове

Искат промяна във формулата да включи държавната субсидия като осигуровка

ВИКТОР ИВАНОВ

Националният осигурителен институт реално е дописал определените в Кодекса за социално осигуряване правила за намаление на държавната пенсия, ако човек се е осигурявал за втора. Това твърдят от асоциацията на частните пенсионни дружества в позиция, разпространена в петък.

Според правилата в КСО отпуснатата от НОИ пенсия трябва да бъде намалена пропорционално на внесените за втората осигуровки. Всеки, роден след 1 януари 1960 г., се осигурява за т.нар. втора пенсия в частните фондове. От есента на 2021 г. започват да излизат в пенсия първите жени с осигуряване в частен фонд.

Формулата, по която се изчислява намалението, го прилага към целия осигурителен стаж на пенсионерите, а не само към годините след 2002 г., в които има осигуровки за втора пенсия, твърдят частните фондове.

Освен това формулата не изключва месеците, в които за втора пенсия не са внасяни осигуровки - майчинство, болнични, периоди на безработица.

Тези две положения противоречат на Кодекса за социално осигуряване и са дописани, твърдят от частните фондове. Именно тези дописвания давали намаление от 20% на държавната пенсия.

Според НОИ обаче формулата е напълно коректна и отговаря на законовите текстове.

Държавната субсидия към Националния осигурителен институт също да бъде включена в общата сума на осигуровките и да участва във формулата за изчисляване на редукцията на държавната пенсия, настояват още частните фондове. Те припомнят, че в периода 2009-2015 г. държавата участваше като т.нар. особен осигурител. И внасяше като осигуровка още 12% от заплатата на всеки. Формулата в момента не отразява тази допълнителна осигуровка при намалението.