Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Марсилия, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза.

В Лондон е забранено от днес на хората да се срещат в затворени места с лица, които не са част от семействата им. Над 15 000 нови случая на зараза бяха регистрирани вчера в Обединеното кралство.

Във Франция жителите на гореспоменатите населени места от тази вечер ще са засегнати от въвеждането на вечерен час. Той ще е в сила за най-малко четири седмици от 21 ч. всяка вечер до 6 ч. сутринта. Мярката се взима в момент, в който около 25 000 нови случая на зараза бяха регистрирани за последното денонощие.

Вчера вечерта терасите на ресторантите, баровете и кафенетата бяха препълнени с младежи, опитващи се да се възползват от "последните мигове на нощна свобода". От тази вечер по време на вечерния час хората ще имат право да излизат само по неотложни причини, а за нарушителите има глоба от 135 евро.

Нови ограничения влязоха в сила и във Варшава и други полски градове, смятани за червени зони. Там гимназиите и прогимназиите остават затворени и учениците ще учат дистанционно. Ресторантите затварят врати в 21 ч., а сватбените церемонии са забранени. Броят на клиентите в магазините, на пътниците в обществения транспорт и на богомолците по време на църковните служби е ограничен.

В Белгия влезе в сила вечерен част от полунощ до 5 ч. сутринта. Близките контакти извън дома се ограничават до един човек, у дома ще бъдат приемани до четирима гости, баровете и ресторантите затварят изцяло, работата от дома става правило. След 20.00 ч. ще бъде забранена продажбата на алкохол. Правителството ще преоцени тези мерки след две седмици.

Италия пък вчера регистрира 10 010 нови случая на зараза, което най-високият показател да 24 часа в страната досега.

Чехия също за първи път обяви за денонощие над 10 000 случая на зараза, допълва ТАСС. Заразените за последните 24 часа там са 11 105. От днес в страната започват да изграждат полеви болници за пациенти с Ковид-19, а Германия изрази готовност да помогне на страната.
В Чехия са забранени за идните три седмици събиранията на повече от 6 души, затворени са училища, ресторанти, барове и клубове.