Има основа китайската икономика да запази стабилност през тази година, заяви говорителят на Държавното статистическо управление Лиу Айхуа на днешната пресконференция на правителствената пресслужба.

Според данни на управлението, първите три тримесечия БВП на Китай е нараснал с 0,7%, обръщайки тенденцията за спад от първото полугодие, а инвестициите в недвижими имоти са нараснали с 0,8%. Обемът на износа и вноса на стоки е нараснал с 0,7%; средният доход на глава от населението се е увеличил с 0,6%. Това предаде Радио Китай.

През третото тримесечие обемът на продажбите на дребно се е увеличил с 0,9% на годишна база, докато през второто той е бил минус 3,9%. В същото време обемът на износа и вноса на стоки е нараснал с 7,5%, а през второто тримесечие той също е бил отрицателен: минус 0,2%. Няколко показателя са се увеличили бързо. БВП през третото тримесечие е нараснал с 4,2% на годишна база, което е с 1,7% повече в сравнение с второто тримесечие.

Лиу Айхуа посочи, че от промяната на основните икономически показатели се вижда, че превенцията на епидемията от COVID-19 и икономическото възстановяване в Китай са постигнали успехи, което е доказателство за гъвкавостта и жизнеността на националното стопанство.