В момента срокът е до 27 ноември

С поне една година да бъде отложен срокът за регистрация на кладенци в двора. Това ще обсъдят земеделското и екоминистерството, тъй като заради ситуацията с коронавируса много хора нямат възможност да отидат да подадат заявление.

В момента действащият срок е до 27 ноември. Става въпрос за кладенци, от които се ползват до 10 кубика вода дневно за битови цели, поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Те може да се ползват безплатно, не се изисква поставянето на водомери и плащането на данъци. Но “не може всеки да дупчи където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване”, обясни министър Емил Димитров във вторник пред БНТ.

Заявленията трябва да се подадат в съответната Басейнова дирекция.

За цялата страна те обаче са само четири - в Благоевград, Варна, Плевен и Пловдив. За да се улеснят хората, вероятно ще бъде дадена възможност регистрацията да става и онлайн, уточниха от екоминистерството.

Преди дни и премиерът Бойко Борисов поиска да се облекчи режимът на ползване и изграждане на собствени водоизточници като кладенци и сондажи, за да се помогне на земеделските производители. Той заръча на министър Димитров и земеделската му колежка Десислава Танева да направят среща с всички експерти в областта.