Европейската комисия е изпратила писмо до България относно опасенията си за даването на гражданство срещу инвестиции. До месец страната ни трябва да отговори с подробности за този режим у нас.

Това става ясно от съобщение на ЕК, в което се казва, че тя вече открива процедури срещу Кипър и Малта за същата практика.

Според комисията предоставянето на гражданството в тези държави членки, а оттам и на ЕС в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество.

ЕК неколкократно призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички подобни схеми, защото те създавали рискове за сигурността, за пране на пари, отклонение от данъчно облагане и корупция.

Миналата година у нас имаше законодателни предложения практиката да бъде прекратена, а тази година - да бъде изменена с повече контрол.

Потърсени за коментар, от Министерството на икономиката заявиха, че още не са се запознали с новото писмо от ЕК и ще имат позиция в следващите дни.