Агенцията по храните откри немлечни мазнини (палма) в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал.

Продуктите са взети от обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите, Комисията за защита на потребителите и Българска национална асоциация „Активни потребители“. За лабораторно изпитване са събрани 12 проби от млечни продукти.
Четири проби кашкавал, шест сирене, една кисело мляко и една краве масло бяха изследвани за съдържание на немлечни мазнини, по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация, представена от производителите, обясниха от Българската агенция по безопасност на храните. В предприятията, произвели несъответстващите храни, са извършени незабавни проверки.
Производството на сирене в обекта, произвел продукта с наличие на немлечна мазнина, е временно спряно до отстраняване на нередностите и е съставен акт по Закона за храните. Съгласно законодателството глобата е в размер до 6 хил. лева.
На предприятията, в чиито продукти са установени несъответствия с физикохимичните показатели, са издадени и връчени предписания, за спазването на които ще бъде извършен последващ контрол.