След двудневни преговори с нощни заседания Съветът на агроминистрите от ЕС постигна споразумение за новата Обща селскостопанска политика от 2023 до 2027 г.

България успя да запази нивото на обвързаната с производството подкрепа за плодове, зеленчуци и животни на 13+2% от общия пакет директни плащания, съобщиха от земеделското министерство. Това е станало въпреки предложението на ЕК за намаляването ѝ в новия програмен период.

По настояване на България се запазва и преходната национална помощ. До 2023 г. тя ще бъде на нивата от 2020 г., а след това ще продължи с намаление от 5% годишно.

Всички страни в ЕС ще бъдат задължени да заделят минимум 20% от парите за директни плащания за екосхеми, предвижда споразумението. За отчитане на изпълнението обаче може да се вземе и сумата, която надвишава 30% дял от бюджета на Програмата за развитие на селските райони, платени по мерки, свързани с околна среда и климат. Предвиден е 2-годишен преходен период, през който неусвоените пари от новите екосхеми могат да се прехвърлят към други мерки.

Приета е отчасти и позицията ни малките стопанства до 10 хектара да бъдат освободени от прилагане на стандарта за екологично насочени площи и диверсификация на културите. Запазва се и изключването от механизма за финансова дисциплина за стопани, които получават директни плащания до 2000 евро.

Приет е и таван за директни плащания над 100 000 евро, но той да се прилага доброволно.