По-строг контрол над фирмите за строителен надзор и създаване на единен публичен регистър по устройство на територията гласува Народното събрание, след като прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройство на територията.

Надзорниците вече няма да правят изпитания на материали в лаборатории на строителя, когото контролират, гласят промените. Ако пък в рамките на 3 години има влезли в сила 2 наказателни постановления, удостоверението за строителен надзор ще бъде прекратявано.

ДНСК ще може да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж. Председателят на ДА "Технически операции" да съгласува и одобрява инвестиционни проекти и да издава разрешения за строеж за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната, гласят още промените.

Според поправки във втория законопроект министерството на регионалното развитие и благоустройството да поддържа единен регистър по устройство на територията, обединяващ всички регистри, водени от МРРБ, Дирекцията за национален строителен контрол, областните администрации, общинските администрации и администрациите на районите в градовете с районно делене.

В новосъздадения регистър ще се публикуват разрешения за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи и заповеди за премахването им, разрешения за изработване на устройствени планове и техните изменения, актове за одобряването им, както и разрешения за строеж. Ще съдържа също и удостоверения на консултантите, извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация на строежите и заповеди за премахване на незаконни строежи, съобщи пресслужбата на кабинета.

Ще се уеднакви броят и видът на изискващите се документи за една и съща услуга, видът и съдържанието на заявленията за предоставяне на административни услуги и осигуряването на различни възможности за подаване на заявления за извършване на услугите и получаване на готовите документи с цел административно облекчение, е записано още в законопроекта.