Сключени са договори с 21 общини по проекти за осигуряване на 1206 социални жилища в рамките на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. на обща стойност 53,4 млн. лв. Това стана ясно от отговор на регионалния министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол. Предстои сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ за одобрени проектни предложения на социални жилища с общините Варна и Видин, а в процес на оценка е проектното предложение на Монтана, посочи регионалният министър.

В програмния период 2007 -2013 г. е изпълнена пилотна мярка за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени, социално-слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение. Дизайнът на пилотния модел е създаден от междуведомствена работна група към Министерски съвет, реализирани са 4 пилотни проекта на общините Видин, Девня, Дупница и Столична община на обща стойност 16,6 млн. лв., по които са осигурени 334 социални жилища, обяви Аврамова.

Към момента МРРБ е в процес на подготовка за новия програмен период 2021-2027 г. като целта е да продължат усилията за осигуряване на достъп до социални жилища, каза още тя.