Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

  • 0
authorАвтор: Албена Арабаджиева

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги

IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата. Това личи както от данните на статистиката, така и от заявките на тези фирми за държавно подпомагане за запазване на работните места.

Оборотите на създателите на софтуер, колцентровете и разработчиците през първото тримесечие на 2020 г. продължаваха да нарастват както и преди с над 20% в сравнение със същия период на предходната година. Но през второто тримесечие

този ръст

внезапно

падна на 5,7%,

а вероятно данните за третото ще покажат дори спад.

Общо 277 фирми от IT сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април - юни 2020 г., показват данни за програмата. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души.

IT компаниите, одобрени по програмата, са в 26 населени места, сред които в София има 153 компании, във Варна – 18, в Бургас - 11, в Русе – 8, а в Пловдив - 7 компании.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40, са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании.

Сред всички тях има и немалко такива, които работят само на българския пазар. Те са 45 софтуерни фирми с общо 902-ма служители. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места. Засега дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни не са се възползвали от субсидии.

При това в този сектор става въпрос за възнаграждения, които са неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде. Средната работна заплата в този сектор от икономиката бе достигнала 3350 лв. през март. Но

с настъпването

на пандемията

неизменно пада

Тя стана 3267 лв. през април, 3230 през май, а през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Според анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co има големи ползи за държавата от субсидирането в  IT  сектора, защото едно работно място там осигурява средно 15 000 лева данъци за бюджета, а специално при софтуерния бизнес дори 24 244 лв. По този начин субсидията от 3 млн. лв. дава възможност на работодатели на 6800 човека да осигурят на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв.

Според проучване на “Телерик Академия” сред 70 технологични компании в България бизнесът обаче очаква раздвижване. 96% от IT компаниите очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца, а от тях 36% вече бележат растеж. 43% предвиждат това да се случи до 6 месеца, а 17% - в рамките на година. Въпреки пандемията близо 70% инвестират в обучения и надграждане на уменията на служителите си.

Същевременно 77% от компаниите са запазили възнагражденията на служителите си непроменени, а 1% от тях дори са ги увеличили в периода от март до септември. 12% споделят, че бюджетите им са все още в процес на преразглеждане, а едва 8% са ги редуцирали. 13% предвиждат увеличение на новите назначения

Това обаче не се отнася за производителите на авточасти и аксесоари, които пострадаха от спирането на автомобилните заводи и веднага се включиха

в програмата за

субсидиране с

около 10 000

работни места

Само че там заплатите са доста по-ниски – 1100 лв. средно, а при производителите на компоненти като кабели даже още по-ниски – 890 лв.

16 от общо 68 фирми, които още през април и май първи кандидатстваха за подпомагане по схемата 60/40, бяха именно от този сектор. Голяма част от заводите дори спряха напълно работа, тъй като на основните им клиенти се наложи да затворят – силният спад в покупката на нови автомобили препълни складовете на световните автомобилопроизводители с продукция.

Силният спад в туризма, който

се очертава да

стигне към 80%

до края на

годината,

наложи изобщо да се преразгледат мерките за подпомагане на хотелиери, ресторантьори, туроператорски фирми, екскурзоводи и още ред професии, които са свързани със свободното време.

Още през юли към мярката 60/40 бяха добавени 290 лв. помощ за едно лице, работещо в туризма, което я превърна в 80/20 - 80 на сто от разхода за заетостта е за сметка на държавата, а останалите от работодателя.В туризма също така не се изисква запазване на работните места за сезонните служители от 1 юни, както и липса на задължения към бюджета за данъци и осигуровки за 2020 г., но с условието, че те трябва да бъдат декларирани.

Засега по този начин

в туризма

са спасени

22 хиляди

работни места,

но проблемите там тепърва ще се задълбочават. Тъй като около една четвърт от хотелите изобщо не са заработили това лято и се очакват верижни фалити, а тепърва се търси начин да се облекчи положението на стотиците собственици на обекти, които са изградени с кредити.

Последното проучване на НСИ сред бизнеса показва, че 44,8% от фирмите в индустрията са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги. Компаниите от развлекателния и спортния бизнес, както и ремонтните дейности също са с по-слаби резултати - 37,9% от тях са надолу. Въпреки сериозния отлив на туристи се оказва, че в търговията, транспорта, ресторантьорството и строителството има най-малко фирми, отчитащи спад на приходите - между 35,4 и 36%.

За следващия месец 94.5% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2% - че ще преустановят временно дейността си, а 1,8% - че щепрекратят дейността си.

Финансисти и инженери - най-търсени

IT cпeциaлиcти, финaнcиcти, xopa c виcoкo нивo нa чyжди eзици и инжeнepи са най-търсените работни места от работодателите в България в условия на коронакризата. Toвa пoкaзвa пpoyчвaнe нa кoмпaнията за пoдбop нa кaдpи Аdессо Бългapия.

Слyжитeли c тexнoлoгични yмeния ce тъpcят нe caмo oт IT ceктopa, нo и зa paбoтa в oблacти кaтo изнeceни бизнec ycлyги, cтpoитeлcтвo и тъpгoвия c бъpзooбopoтни cтoки. Търсенето на нови служители обаче остава най-вече в София и големите градове за сметка на по-малките.

Куриерските фирми дръпнаха с 20% нагоре

Един от най-печелившите бизнеси по време на пандемията е куриерският. Дори и след периода, в който трябваше да си седим вкъщи, поръчките онлайн продължиха, след като хората вече веднъж се престрашиха и свикнаха да пазаруват по интернет. Със средно 20% е растежът на приходите на куриерските фирми. Доставките до адрес са се увеличили, все по-малко клиенти избират варианта да отидат до офис, за да си получат пратката. Увеличава се също делът на клиентите, които заплащат с кредитни или дебитни карти.

Някои от компаниите отбелязват спад на международните пратки заради приземяване на самолетите. Този спад обаче се е компенсирал от вътрешните доставки. От бизнеса посочват, че след падането на ограниченията, въведени с извънредното положение, е имало известно намаление на пратките, но след това се е регистрирал нов ръст. Той се дължи на новата вълна пазаруване по интернет, вероятно заради притеснението на хората от новото нарастване на броя на заразените.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата на нает безработен

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата на нает безработен

Държавата ще дава минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата "Заетост за теб". Досега този срок бе 3 месеца. От петък ще са факт и други облекчения. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните, обясняват от Агенцията по заетостта

ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа. 300 млн. от данъци ще върне държавата на българските семейства

ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа. 300 млн. от данъци ще върне държавата на българските семейства

Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с демографската криза – до 300 лв. месечно за дете, останало без място в градините, пари за строителство на детски градини, подпомагане или цялостно поемане на таксите и т.н., съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Всичко това стана възможно след като преди малко

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

Лихвите по депозитите остават ниски

Лихвите по депозитите остават ниски

През октомври 2020 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00 процента, като запазва нивото си в сравнение с октомври 2019 г. и със септември 2020 година, съобщава Българската народна банка. Индексът ЛЕОНИА Плюс през октомври e минус 0.68 процента. Спрямо октомври 2019 г. той намалява с 0.16 процентни пункта (пр.п

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

С три нови мерки, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", ще бъдат подкрепени бизнесът, социалната и здравната система по време на пандемията, предизвикана от COVID-19, съобщават от социалното министерство. Общата стойност на мерките е 315 млн. лв. До края на годината ще бъде отворена за кандидатстване

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата на нает безработен

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата на нает безработен

Държавата ще дава минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата "Заетост за теб". Досега този срок бе 3 месеца. От петък ще са факт и други облекчения. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните, обясняват от Агенцията по заетостта

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ - депутатите го приеха единодушно

Измененията в медийния закон, според които сайтовете с видео минават под контрола на Съвета за електронни медии, бяха приети с пълно единодушие от депутатите днес. Законът за радиото и телевизията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала с 88 гласа "за" и без нито един глас "против" или "въздържал се"

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за