4 данъчни склада не са подали искания за съгласуване на идейните проекти за играждане на системи за видеонаблюдение и контрол и техните лицензи вероятно ще бъдат отнети заради липса на видеокамери.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско питане. С промени в закон всички данъчни складове трябваше да поставят камери за видеонаблюдение - дружествата, имащи издаден лиценз за управление на данъчни складове, както и лицата, имащи удостоверение за освободени от акциз крайни потребители, предоставящо им право да получават енергийни проекти.

Към 28 септември има валидни 164 удостоверения за освободен от акциз краен потребител, предоставящи право на лицата да получат енергийни продукти, които следва да използват автоматизирани системи за отчетност. Успешно са извършени и тестове на 87 данъчни склада с 544 камери за видеонаблюдение, става ясно още от отговора на финансовия министър.

Има и 3 прекратени лиценза за управление на данъчен склад по инициатива на лицата. Лицензираните складодържатели, които са подали идеен проект, които е съгласуван от Агенция “Митници”, към настоящия момент са в процес на тестване и одобряване на изградените системи за видеонаблюдение.