Вземанията на ВиК операторите от клиентите им ще могат да минават по бързата процедура на заповедното производство. Това произтича от проект на нов закон за ВиК, който регионалното министерство пусна във вторник за обществено обсъждане.

Заповедното производство е предвидено в Гражданския процесуален кодекс и при него ВиК дружеството подава пред съда не искова молба, а заявление. Това ще може да става за всякаква сума, независимо от големината ѝ, а освен това ВиК дружеството не трябва да доказва пред съда задължението. Тежестта да доказва, че не дължи нищо, пада върху клиента и това значително съкращава процедурата по събирането на вземания.

Според мотивите на законопроекта в момента дълговете на потребителите на вода са към 131 млн. лв., като само задълженията на битовите клиенти са към 55 млн. лв.

Друг нов момент в закона, който би могъл силно да ограничи кражбите на вода, е, че се предвижда повишаване на глобите или въвеждане на нови санкции за манипулации на водомери и други уреди на ВиК мрежата, за изграждане на отклонения от мрежи и др. Някои от глобите стигат до 25 хил. лв. при повторно нарушение.

Проектът, който подлежи на едномесечно обществено обсъждане, преди да бъде приет от кабинета и вкаран в парламента, предвижда окрупняване на ВиК операторите, така че във всяка област да има по един ВиК оператор, който да продава водата на една цена. В момента това консолидиране е на доброволен принцип, но в страната все още има малки дружества, които отказват да членуват в местната водна асоциация. Със закона сливането става задължително.