Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля отпускането на дългосрочно финансиране за "Соф Кънект" - фирмата, която бе избрана за концесионер на летище "София", съобщава "Интелинюз".

Концесионерът е обединение между базирания в Париж фонд Meridiam и строителния гигант Strabag. "Соф Кънект" беше избран за победител с оферта да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира в следващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане). Това беше най-ниската оферта за инвестиции и третата на база концесионното възнаграждение. В началото на лятото след решение на съда заради оспорване от страна на другите кандидати съдът постанови, че това е концесионерът на летището, предава "Дневник".

ЕБВР планира да отпусне до 85 млн. евро на консорциума като част от по-голям заем от 250 млн. евро, които ще бъдат осигурени от международни финансови институции.

"Заемът ще осигури дългосрочно финансиране на проекта, което не е непосредствено налично от местни банки в България, както и от други международни институции в настоящата кризисна ситуация", посочват от банката.