Въпреки засилване на пандемията от COVID-19 през октомври бизнесът у нас изпитва оптимизъм. Общият показател на бизнес климата през октомври нараства с минималните 0,5 пункта в сравнение с предходния месец, посочват данните на НСИ.

От анкетите, които провеждат подчинените на председателя на НСИ Сергей Цветарски, се вижда, че единствено в промишлеността показателят намалява с 1,3 пункта. Това се дължи на по-умерените очаквания на ръководителите на предприятията за следващите 6 месеца. Предприемачите в промишлените предприятия декларират, че мощностите им в момента са натоварени до 72,8% средно и ако търсенето на продукцията им не се засили, в следващите месеци ще имат доста голям излишък от мощности.

В строителството показателят са вдига с 0,6 пункта, тъй като напоследък са намалели закъсненията в плащанията от страна на клиенти и партньори.

При търговците на дребно показателят се увеличава с 1,3 пункта, като това е свързано с предколедните очаквания за засилване на търсенето на стоки.

Най-много се засилва оптимизмът в сферата на услугите - с 3,4 пункта, но това става на фона на твърде големия песимизъм в последните месеци.