Китай обмисля да ограничи броя на посетителите в пещерните храмове в цялата страна, за да предотврати струпването на туристи и защити по-добре обектите на културното наследство, се посочва в документ на Държавната администрация за културното наследство и Министерството на културата и туризма.

Властите изискват от забележителностите да изчислят и поставят разумен „праг“ на броя туристи. Капацитетът в различните зони трябва да бъде обмислен, което включва главните атракции, всяка отделна пещера и платформите пред самите пещери.

Контролът върху броя на туристите трябва да се осъществява чрез различни методи, като наблюдение в реално време, предварителни резервации и продажба на билети онлайн, насърчаване на туристите да избягват пиковите периоди и предоставяне на персонализирани услуги, се посочва още в документа.

Неотдавна се появиха репортажи за някои от будистките статуи в пещерните храмове Лунмън, провинция Хънан, които показват признаци на захабяване, тъй като постоянно биват докосвани от туристите. Това принуди управата на забележителността да издигне двуметрова защитна ограда пред статуите, за да ги защити от многобройните посетители.