Според хората на Симеонов се блокират инвестиционни намерения на общините

Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов заедно с група депутати от “Обединени патриоти” са внесли в парламента законопроект, чиято крайна цел е да изпревари влизащо от 1 януари 2021 г. ограничение. Тогава трябва да се сложи край на промяната на предназначението на земи и гори в зони А и Б от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в землища на общини, в които няма приет и влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП).

Това ограничение бе прието по предложение на ГЕРБ през февруари, като основният мотив беше, че много общини нямат приет ОУП, а продължават на парче да отдават земеделски и горски терени за строителство чрез промяна на предназначението им.

Проектът, който внасят хората на Валери Симеонов, е за промяна на Закона за регионалното развитие, в който се вкарва определение за “приоритетни зони за въздействие”, т.е. зони, които се нуждаят от държавна подкрепа за развитието си.

В преходните и заключителни разпоредби обаче се прави опит да се удължи с още две години - до 1 януари 2023 г., срокът, в който в общините без общи устройствени планове земи и гори могат да сменят предназначението си. Става въпрос за терени, които са собственост на самите общини - в такива случаи общината като собственик кандидатства пред земеделското министерство за промяна на предназначението на терена. Именно това няма да е възможно от Нова година, освен ако няма общ устройствен план и той не показва, че този терен е отреден за строителство.

В 11 страници мотиви хората на Валери Симеонов се позовават на договора за функционирането на ЕС, който има за цел да намали неравенството между различните региони и на директиви и регламенти в този смисъл.

“В случай че проектът не бъде приет, се блокират възможностите за инвестиционни инициативи в общините, които не са приели общи устройствени планове, особено тези по Черноморското крайбрежие, което ги изправя пред невъзможността да реализират елементи от своите природни дадености и ресурси”, пише в мотивите.

Ако проектът мине, това ще е четвъртото поред отлагане на срока, в който общините трябва задължително да приемат общи устройствени планове. Първият опит такъв срок да се наложи, беше още през 2013 г., но оттогава се удължава три пъти.

Според МРРБ към момента в България 130 от общо 265 общини нямат приети общи устройствени планове, а по морето имат само Варна, Бургас, Созопол и Балчик.