Всички големи дискотеки в Студентски град в София този път спазиха забраната и останаха затворени в неделя вечерта. Това показа проверка на “24 часа”.

Най-големите дискотеки в града, които никога не спят - 33, “Плаза” и Illuzion, около 23 ч в неделя не работеха. Забраната бе спазена и от Eleven - клуба, който в края на миналата седмица работеше въпреки заповедта на здравния министър (Виж долу).

Наш фоторепортер видя, че от ресторант “Блазе” влизат и излизат хора. След като заведението бе посетено от полицаи обаче, хората си тръгнаха и то затвори. Изрядно беше и ресторантче на Манджа стрийт. Там последните клиенти си тръгнаха в 23,20 - десет минути преди крайния час, до който заведенията в столицата могат да работят.

През уикенда

са проверени 44

нощни заведения

Контролните органи са установили нарушения на забраната за работа само при 2, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От полицията казват, че след проверките няма затворени заведения, но има санкционирани. Проверка на “24 часа” показа, че в някои барове и ресторанти на закрито в центъра персоналът не поставя маските си правилно, а в други липсват дезинфектанти.

Фейсбук за клипа с “Вирус няма”: в Гърция 15 хил. глоба, тук е родината на Бай Ганьо и Андрешко

Недоволство в социалните мрежи предизвика клипът, публикуван на сайта на “24 часа” в събота, който показва как нощно заведение в столицата продължава да работи въпреки забраната. Здравният министър избухна във фейсбук и тв ефира, виждайки младежа на кадрите в клуб Eleven. Възмутени хора реагираха и под публикация със споделената новина във фейсбук групата “Коронавирус България - статистика и новини”.

“Скоро едва ли ще излезем от блатника, предполагам и много други са така. Дотук с мерките. Дотук и с проверките. Пито, платено”, пише Кирил Спиров - човекът, качил клипа от страницата на “24 часа”. Следва гневът на хора на различни възрасти. “Дебилчета, отишли да се правят денонощно на талпи в Софията, артък и студенти”, пише Михаела Грабева.

“Чалга в клуба - и чалга в живота...”, възмущава се друг. Според Валерия Желева пък “тях няма да глобяват, техни деца са”.

Яна Бачовска пише: “В разгара на летния сезон нашите южни съседи глобиха 15 хил. евро лятна дискотека на Халкидики (на отворено) и ги затвориха за 2 седмици, защото не спазваха противоепидемичните мерки, по-конкретно да не работят след 23 ч. Какво ги помилват, глоба от 15 хил. евро и затваряне за поне двойно на сега действащата забрана.”

По повод клипа се разгаря и дискусия по случая с размотавания пациент с вируса и усилията на спешния медик Димитър Лунд. “Жалко е млад лекар, борещ се за болен пациент, да казва: Това ми е последният ден тук, от утре ще работя във Франкфурт... А и обществото там като цяло въобще не може да се сравнява с родината на Бай Ганьо и Андрешко!”, пише Бачовска. Стопкадър от скандалното видео в дискотеката

Стопкадър от скандалното видео в дискотеката