Колите на ток ще бъдат с регистрационни табели, на които буквите и цифрите от номера да се изписани със зелен цвят на бял фон. Това предвиждат промени в наредбата за регистриране, публикувани за обществено обсъждане.

Вносител е вътрешният министър Христо Терзийски. Целта на табелите е да направи електромобилите по-разпознаваеми за обществото и така да се стимулира грижата за околната среда.

Първоначалното предложение бе табелите на колите на ток да са зелени, а цифрите и буквите да са черни. Това обаче можело да затрудни разчитането на номерата, а камерите на толсистемата да не ги разпознават. Поради това се предлага фонът да е бял, а символите- в зелено.

Белите табели, които в момента стоят на електрическите коли, ще останат валидни и след влизането в сила на наредбата. При промени в регистрацията ще могат да се подменят с новите.

Друга промяна в наредбата гласи, че номерът на колата може да се запазва от стария собственик до 6 месеца след като тя бъде продадена. Ако в този срок не бъде регистрирано друго возило с въпросния номер, той се пуска за свободна употреба.

Таксата, която трябва да плати собственик за запазване на номера, е 500 лева.