Ще може да се намалят и сметките за ток с поставяне на слънчеви панели на сградите

Доплащането, което трябва да се направи от собствениците на жилища в санирани жилищни сгради, ще се поеме от бъдещия Национален фонд за декарбонизация, т.е. хората няма да плащат нищо. Идеята е този фонд да бъде създаден до края на годината и в него да се включат приходите от продажбата на въглеродни емисии, както и пари от бюджета.

По този начин бъдещата програма за саниране, която стартира догодина, ще включва около 1,7 млрд. лв., но от тази сума ще се отделят пари и за повишаване на енергийната ефективност на административни и промишлени сгради, чиито собственици ще трябва да съфинансират начинанието, както и пари за подмяна на уличното осветление в населени места.

“За нас е ясно, че дори един собственик на сграда да има в блока, който да не желае саниране, това ще попречи на цялата сграда, затова хората няма да доплащат нищо”, каза в ефира на Нова тв в четвъртък регионалната министърка Петя Аврамова.  Петя Аврамова

Петя Аврамова

Според нея се обсъждат четири варианта за доплащане на сумите, които са между 5 и 10% от стойността на направените подобрения.

Според източниците на “24 часа” новата програма за саниране ще има за цел

постигане на

енергийна

ефективност

клас А или B,

за разлика от досегашната, която покриваше изискванията за по-ниския клас C. Това означава, че при новото саниране освен топлоизолация на сградата, смяна на дограмите на жилищата и входовете и поставяне на енергоефективно осветление на стълбищните площадки се предвижда и

монтиране на

фотосоларни

панели на

покривите,

подмяна на начина на отопление, например газифициране на сградата или прокарване на централно топлоснабдяване, ако досега е нямало. Това ще става в зависимост от конкретните случаи и ако разходите се поместват в предварително определени рамки, върху които още се работи.

Монтирането на фотосоларни панели на покрива и включването им в местната електроенергийна мрежа ще позволи на собствениците на апартаменти да намалят и сметките за ток.

Другата особеност на новата програма е, че в нея за първи път се предвиждат и пари за саниране на еднофамилни жилищни сгради, т.е. на къщи, но в случай че техните собственици поемат сами част от разходите. Все още не е уточнено за каква част става въпрос, но по всяка вероятност ще е до 15%.

България все пак ще трябва първо да кандидатства за тези средства, които се отпускат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, от който за България се отпускат към 4,5 млрд. лв. Ако проектът бъде защитен, а фондът за декарбонизация създаден до средата на 2021 г., санирането може да започне.

Според Аврамова първо ще се работи по жилищните блокове, които вече кандидатстваха, но за които средствата не стигнаха. До момента към 3000 жилищни блока са одобрени. Други 2022 вече са санирани и техните обитатели намалиха сметките си за отопление с между 40 и 60%.