"Правителството успява да управлява коронакризата, доколкото тя може да бъде управлявана. Има редица доказателства за това. Колкото до капацитета на другите политически сили да управляват каквото и да било, това перманентно е под въпрос%.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Изключително внимателно следим и какво правят другите държави, Има големи разлики с мерките, които бяха взимани напролет като тотален локдаун. Сега държавите предприемат избирателни мерки или локализирани, като се опитват да минат с минимум икономически щети през това препятствие. Опитваме се да правим същото - образно казано да се движим по ръба на бръснача. Дали има допълнителни други мерки, които могат да бъдан взети - да. Ескалиращи мерки, повишаване на контрола. Но считаме, че поне към днешен ден няма нужда те да бъдат предприемани, но при необходимост ще бъдат предприети", допълни той.

"Локдаун у нас би имало при увеличаване на броя на заразените и на смъртността", каза още Дончев. "Държавата успя да голяма степен да реорганизира болничната система. Вече не се поставя въпроса за апарати и дащитни средства. Сега сме мното по-подготвени в сравнение с преди няколко месеца", уверен е вицепремиерът.

"Не искам това, което се случи в началото на годината в Испания и Италия, да се повтори тук. Ще направим всичко възможно", допълни вицепремиерът.

Дончев коментира и въпроса с предложението на Цветан Цветанов президентът Румен Радев да свика КСНС заради ситуацията с COVID-19.

"При този труден институционален диалог, не знам как би изглеждал такъв съвет. Досега ние не сме чули никаква конкретна позиция от страна на държавния глава", смята Дончев.

"Ако ние като общество и държава искаме да сме по-богати, по-добре икономически, има само един път - да произвеждаме по-скъпи неща, такива каквито другите не могат, а не на ишлеме, не в по-евтин вариант за производството", обясни вицепремиерът.

За това обаче било нужно икономиката да се развива в три основни направления - декарбонизация, зелена икономика и тотална дигитализация.

Относно т.нар. зелена сделка за намаляване на вредните емисии, Томислав Дончев заяви, че никой не може да даде отговор на въпроса докога ще работят централите с въглища в България.

"Въпросът тук е икономически - докога енергията ще бъде на конкурентна цена. По всяка вероятност, минната индустрия ще съществува през последните 5 години, може и повече.

Създаден е фонд за енергиен преход, ЕК ще ни помогне, разбира се, необходима е и местна мобилизация и концентрация на усилията", категоричен е вицепремиерът.