В новата зона Пудун в Шанхай местната управа предоставя по-голяма подкрепа на компаниите за чипове, за да разработят свои продукти, съобщава "Радио Китай". 

Високотехнологичният стартъп „InventChip Technology“ например разработва устройство от силициев карбид, използвайки специален материал, за да пести енергия. Иновацията е насочена към високотехнологичната индустрия - от 5G базови станции до електрически автомобили.

„Изминатото разстояние може да бъде с 10% по-дълго, т.е. може да се използва 5 до 10 % по-малко батерия“, казва основателят на компанията Джан Юнси.

В сравнение със САЩ и Европа, където разработката на чипове е добре развита индустрия, в Китай тя все още е в зародиш, но предизвикателствата и възможностите са пред нас, каза Джан Юнси. Той решава да открие офис в специалната шанхайска зона Лин-ган, където се възползва от преференциалните политики. Субсидиите, които получават за някои проекти, им дават възможност да действат смело. „Надяваме се тази зона в бъдеще да се превърне в много конкурентна, подобно на Силициевата долина“, казва Джан. Той е уверен, че с присъединяването на повече компании към зоната, веригата на доставки ще се подобри и малките и големи предприятия ще изпълняват ролята си в системата.