Няма начин държавният НОИ да осигурява в бъдеще адекватни пенсии, ако не съществуват частните фондове. Такава позиция в защита на универсалните пенсионни фондове в България бе разпространена във вторник от организацията PensionsEurope, която обединява пенсионни фондове от страните в ЕС.

“Коефициентът на възрастова зависимост в България се очаква да бъде 55% към 2050 г., което означава, че на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни, които влизат в обхвата в доклада. По този начин става ясно, че в България системата за пенсионно осигуряване в солидарния стълб – pay-as-you-go - ще бъде изправена пред множество предизвикателства и пенсиите от капиталовите фондове за ДЗПО ще са все по-необходими, за да се постигнат адекватни и устойчиви пенсии”, каза главният секретар на европейската организация Мати Леппала.

Атака срещу фондовете във вторник подхвана икономическият съветник на синдиката КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

“Налични средства в задължителните пенсионни фондове - 13 млрд. лв. Удържаните такси - 1,3 млрд. лв. 9% от нашите вноски са прибрани в джобовете на собствениците на частните дружества и техните висши мениджъри.” Тези сметки описа Григорова във фейсбук. Тя обяснява, че иззетото под формата на такси от задължителните частни пенсионни фондове е 577 пъти повече от взетото от скандалния дарителски сайт “ХелпКарма”.

По-рано пред bTV тя обясни, че новият прозорец за прехвърляне на пенсиите в НОИ между 1 януари и 30 юни е добър вариант за пенсионерите. Имахме много запитвания от наши членове за това, че са пропуснали предходните варианти да прехвърлят вноските си в НОИ, каза още тя.

Според нея, ако се грижат за своите интереси, хората трябва да ги прехвърлят. Самата тя е взела това решение още през 2013 г. Едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен, което довежда до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия, отбеляза Григорова.

Другата причина била доходността в тези фондове. “В края на 2018 г. примерно има милиард във всички задължителни фондове. Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност. Но какво се случва? 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, а те са с минус 680 милиона по-малко. През 2019 г. резултатът е малко по-добър, има около половин милиард повече, но 2019 г. само до средата на годината имаме почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година. Тоест няма никаква доходност. Резултатите се виждат от официалните източници като КФН”, каза Григорова.

МАТИ ЛЕППАЛА
МАТИ ЛЕППАЛА