Държавни служители в управлението на публични дружества- само срещу заплащане, предлагат депутати от ГЕРБ

Ваучери, дадени от компанията на работниците – до 60 лв. на един зает да не се облагат с фирмен данък, а да се признават за разход. Това предлага с промени в закона за корпоративното подоходно облагане, през закона за ДДС между първо и второ четене шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ.
Условието обаче е предприятието да няма просрочени задължения към фиска, за които да е стартирала процедура по принудителното им събиране.
Държавни служители, които участват в управлението на публични дружества – т.е. с над 50% държавно или общинско участие, като представители на държавата задължително да получават възнаграждение за труда си, а не това да зависи от решението на управителните органи на дружеството, както е в момента.
След като държавата се отказа да контролира оборотите на търговци, които използват софтуер за управление на продажбите си, друго предложение им дава възможност да изберат да се отчитат така пред данъчните. Мотивът е, че някои бизнеси са направили значителни разходи по тяхното въвеждане. С нови текстове се прецизира определението за кетъринг, като доставката на храна за вкъщи се признава за такава.
Цяла група промени въвеждате идентичен по ДДС, акцизи и мита режим и за трети страни, като основният аргумент е предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Това означава, че по отношение на данъчното законодателство тя ще се третира като държава в евросъюза.
Няколко поправки в закона за корпоративното облагане и в ДОПК дават право на хазартните оператори, чиито игрални зали са били затворени заради пандемията, да дължат данъци и такси за времето, за което са работили, а не за цялата година. Специален текст им дава право също отпечатани талони и билети за лотарийни и други игри на щастието да бъдат продавани до изчерпване на количествата, а не само до края на тази финансова година.