Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще разширяват системата си за издаване на "златни" визи, която дава право на 10-годишно пребиваване в страната на уникални по рода си и най-търсени в света професионалисти, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум - министър-председател на Обединените арабски емирства и емир на Дубай.

Той отбеляза в Туитър, че е одобрил указ за предоставяне на "златен" визи за жителство със срок 10 години на притежателите на докторска степен, лекари, специалисти в областта на компютърните науки, електрониката, програмирането, биотехнологиите и електротехниката, предава БТА.

От тази визова програма са обхванати също специалисти в областта на изкуствения интелект, епидемиологията и някои други специалности.

Обикновено чужденците в ОАЕ имат подновяващи се визи, валидни само за няколко години, които са свързани с работата им. През последните години правителството направи визовия си режим по-гъвкав, предлагайки по-дълго пребиваване за някои типове инвеститори, студенти и професионалисти, отбелязва Ройтерс.