По 24 милионери с влог на месец произвежда България в пандемията

  • 0
authorАвтор: Румяна Денчева

По 24 милионери с влог на месец произвежда България в пандемията

Потреблението все още не е възстановено, а хората в кризата предпочитат да спестяват пари основно в банките, вместо да харчат за големи покупки.

Парите им идват от високи заплати, продажба на бизнес или консултантски услуги

10 пъти за 12 години се е увеличил броят на сметките в банки с над 1 милион лева в тях, показват данните на БНБ. В предкризисната 2008 г. броят им е бил 98, през 2019 г. са над 900, а към септември в годината на пандемията вече са 1070 .

Бърза сметка показва, че България произвежда милионерите с влог със средна скорост от 6-има на месец. Но

тази година,

въпреки

коронакризата,

ще се окаже

рекордна

От март насам, когато започна пандемията, се появиха нови 146 сметки в банка с над 1 млн. в тях, което означава, че на месец те се увеличават с по 24.

В периоди на криза, особено с неизвестна продължителност, дълбочина и мащаби, хората стават предпазливи и обикновено трупат спестявания - посочват причината за този ръст банкери, финансови експерти и данъчни специалисти. Но това правило важи за богатите. Малките депозити с до 5000 лв. в тях продължават да намаляват. Това може да е показател за две тенденции - едната е, че заради намалелите доходи хората си помагат със спестените пари. Втората, която е по-малко вероятна, е, че парите в малките сметки се увеличават и те минават в по-горна категория със суми в банковата статистика.

Но данните са показателни - ръстът започва при спестявания над 200 хил. лв., а в тях са съсредоточени над 10% от всички депозити. От статистиката на централната банка става ясно още, че всички депозити до 30 хиляди лева нарастват с темп под средния. Малките, с до 1000 лв., трайно намаляват вече трета поредна година, а другите до 5000 лв. са с почти еднакъв брой.

Източниците на доходи на банковите милионери са няколко. При това са легални, защото депозити в банка задължително минават през удостоверяване на произхода на пари.

В масовия случай парите на официално регистрираните милионери са основно от договори за управление, консултантски възнаграждения, от ренти и наеми и в по-малка степен от заплата.

Средното възнаграждение по консултантски договор вече е шестцифрена, а не петцифрена сума, показват анализи. Договорите за управление най-често са над 10  000 лв. месечно. Увеличаването на спестяванията се дължи и на това, че доходи от консултации или имоти са допълнителни и не са единствени, а регулярните плащания за издръжка на живота се поемат от заплата.

Расте и броят на хората с повече от една работа. Анализатори смятат, че това ще бъде трайна тенденция, защото споделените от повече от един работодател плащания за специалист са начин за оптимизиране на фирмените разходи.

Това, че малките депозити намаляват, а най-големите растат близо три пъти повече от средното, е

сигнал за

растящо

неравенство

в доходите

Ръстът на официалните милионери подсказва, че алтернативи за влагане на свободни пари извън банковите депозити, дори и при рекордно ниски лихви, продължават да липсват. А коронакризата добавя и отлагане на инвестиции и потребление. Защото в сметки над 1 милион лева най-често се държат пари, които са били предназначени за бизнес или за големи покупки, но сега чакат добрите времена.

Част от анализаторите обаче виждат добра новина, тъй като според тях натрупаните пари пак отиват за инвестиции, но преразпределени през банките. А те в кризисна ситуация финансират жизнени бизнес проекти, които се развиват или са достатъчно напористи, за да оцелеят.

Рязкото увеличаване на част от пълните сметки показва и недобра финансова и предприемаческа съдба. Заради свиването на икономиката и слабото потребление многи бизнеси биват продавани. Парите от тези продажби най-често се депозират в банка в очакване на нови възможности или просто за поддържане на нивото на обичайния начин на живот. Неслучайно при фирмените сметки най-бързо растат депозитите между 500 хил. и 1 милион, което означава, че към спестеното до юни са добавени 657 млн. лв. Броят на фирмените милионери е нараснал с 377 в сравнение с миналата година. 

Над 90% от хората държат по-голямата част от свободните си пари в банки. Дори и сега, когато лихвите са рекордно ниски и не се очертава да се вдигат скоро.

Доходността от банков влог в момента е отрицателна. Всъщност номинално не е, защото БНБ отчита средна лихва по депозит от 0,1% годишно. Номинално. Реално обаче има загуба заради данък лихва и инфлацията, която за тази година е около 3%. Това означава, че на всеки 100 лв. в банка има поне 3 лева загуба за притежателя на влога.

Въпреки това хората държат парите на влог, защото

такава

инвестиция

е лесна - няма

посредници и

сложна

финансова

информация

Парите се слагат в банка и се чака доходността, ако има такава. Докато изтече договорът за депозит, няма нужда от активност или допълнителни разходи, каквито биха възникнали, ако например парите са вложени в имот или с тях се оперира на борсата.

Ликвидността на депозита е мигновена, а за сумите до 196 000 лв. има и защита дори при фалит на банка. А за продажба на имот, от която да се спечели заради повишената му цена, се чака няколко месеца, понякога и година. Инвестиции в бизнес или на борсата пък може да се окажат невъзстановими.

Наличието на депозит може да служии като гаранция или залог за получаване на заем при преференциални условия, както и за облекчения при други банкови операции.

Поради това не е чудно, че за близо 10 години българските домакинства са спестили над 30 милиарда лева в банките, а са изтеглили кредити за 4 милиарда. Въпреки резкия спад на лихвите - от малко над 8% годишно през 2008 г. до 2020-а, когато за първи път големи банки у нас обявиха нулеви лихви по депозитите. Статистиката на централната банка показва още, че от 2008 г. до момента ръстът на спестяванията е почти еднакъв - средно с около 3 млрд. лева на година. В края на 2008 година в банките на влог е имало 21,8 млрд. лева, а към септември тази година - над 56 млрд. лв.

Алтернативи на депозитите като участие на капиталовите пазари или инвестциионни проекти най-често имат нужда от консултанти или посредници, които намаляват бъдещата доходност с комисиони. Сложността на повечето финансови инструменти, които носят по-висока доходност, също отблъсква евентуални клиенти и ги връща към банковите депозити.

Играта на борсата изисква специфични познания, които повечето хора не притежават, боравене с много информация, която нямат, или се изисква много време за нея. Най-голяма доходност в момента носят вложенията в злато и сребро - над 12% годишно. Но сривовете в цената се случват рязко и трудно могат да бъдат предвидени.

И единственият “конкурент” засега на депозитите се оказват имотите. Защото даването под наем на апратамент носи 5-6% годишна доходност. Данните за изтеглените ипотечни кредити го потвърждават. Дори през тази година

на месец се

теглят средно

по 100 млн. лв.

нови заеми за

покупка на имот

Статистиката на БНБ показва, че най-голям ръст има при кредитите от 100 хил. до 250 хил. лв. За една година са изтеглени в 5787 броя такива заеми за обща сума 845 млн. лв.

Има виден спад при фирменото кредитиране. Най-чувствително е раздвижването при заемите от 25 хил. до 50 хил. лв., при които единствено има ръст, което показва, че се теглят пари основно за оборотни средства. Повечето финансови анализатори очакват тези тенденции да се запазят и догодина.

Има и такива, които са взели големи заеми с готови бизнес проекти, които кризата е заварила, преди да ги вложат, и сега са на изчакване. През последната година броят на хората с изтеглен кредит за над 1 млн. лева се понижава. През миналия септември те са били 143-ма души, а сега са 132-ма.

А само 25 компании са се престрашили за този период да вземат кредит от над 1 млн. лева.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и китайският председател Си Дзинпин проведоха телефонен разговор. По време на него Си Дзинпин е уверил Меркел, че Пекин желае да продължи тясното сътрудничество и контактите с Европейския съюз по важни проекти и да положи необходимите усилия за успешното приключване в срок на преговорите по инвестиционния

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Таксиметрови шофьори в София излизат на протест за втори. В 11 ч. те се събират в на пл. "Александър Батенберг". Превозвачите настояват за осигуряване на условия за лоялна конкуренция и за инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници, съобщават от Федерацията на на таксиметровите водачи и превозвачи в България

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Търсихме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Бизнесът остава изцяло отворен с изключение на моловете. Решението се взе на база анализи. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Денят започва" по БНТ. По думите му има над 2000 лекари, които са болни от коронавирус, и не могат да ходят на работа

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите