КЗК разреши на френската “ГеоПост” да придобие мажоритарен дял от куриерската фирма “Спиди”. Това става ясно от решение на антимонополната комисия за разрешение на концентрацията между дружествата, което е публикувано на 13 ноември.

"Гео  Пост" е акционер в "Спиди" с 25% от дяловете, иска да придобие още 45 на сто. Френското дружество е холдинг с дружества, които оперират под марката „Ди Пи Ди Груп“ (DPD group), чиято основна стопанска дейност е доставката на малки пакети (пратки с тегло под 31,5 кг.) във и извън Франция. Капиталът на дружеството е над 710 млн. евро.

Спиди“ АД е акционерно дружество, чийто капитал е разделен между "Спиди груп“" АД (65,09%), „ГеоПост“ С.А. (24,81%) и множество физически и юридически лица (10,1%), установява КЗК.

„ГеоПост“ С.А. не упражнява контрол върху предприятия с регистрация в Р. България, е констатирала комисията. Нотифицираната операция ще се осъществи по силата на упражняване на „Кол опция“, предвидена в Рамков инвестиционен договор  между „ГеоПост“ С.А., „Спиди Груп“ АД и В. Мектупчиян на 22.09.2014 г., както и в изменението му  от 5 юни 2020 г. След упражняването на „Кол опцията“ "Геопост" ще придобие допълнително 45% от акциите на „Спиди“ АД, като неговото акционерно участие ще достигне 70% от капитала, се казва в решението на КЗК.

Антимонополната комисия се е допитала до конкурентите на "Спиди" и е решила, че няма концентрация и разрешава сделката по придобиване на контрола от френската компания.