Тя влиза в надзора на Банка ДСК, след като оглавява оперативното ѝ ръководство от 2001 г.

 

Не е ясно дали химията е загубила, но банкерството определено е спечелило в годината, когато една млада и амбициозна жена влиза за първи път в клон на Държавната спестовна каса. Не е успяла да влезе в мечтаната специалност в Алма Матер и случайността я изпраща в клон на ДСК като обикновен счетоводител на гише. Работата така я запалва, че още следващата година записва задочно “Финанси и кредит”. И остава в банката до днес.

“Приех го като шега, но тази шега продължава дълги години”, описва Виолина Маринова този епизод от живота си.

За нея и животът, и банкерството не са бягане на къси разстояния, а състезание по постоянство и издръжливост, като всяка отсечка има своите предизвикателства. А тези по нейния път са доста. Както не от всеки добър футболист става добър треньор, така и не от всеки добър банкер става отличен мениджър. При нея обаче определено се получава. Виолина Маринова намира вярната формула - определя управлението на банка като “умение да извличаш максимума от всяка ситуация, даже и да е конфликтна, да постигнеш баланс на интересите на всички заинтересовани и при това да запазиш чисто човешките аспекти и в себе си, и в другите”.

След като изкачва всички стъпала в йерархията, без да пропусне нито едно, тя заедно с колегите си успява да превърне една социалистическа финансова структура в модерна банка.

Виолина Маринова оглавява оперативното ръководство на Банка ДСК от 2001 г. И до днес името ѝ е синоним на сигурност, на банкова стабилност и, разбира се, на нейната банка… Банка ДСК. И ще продължи да бъде, защото след оперативното ръководство тя влиза в надзора на банката гигант.

За нея колегите ѝ разказват, че идва на работа първа и си отива последна. Че когато работи, е нечовешки концентрирана. Че чете много, пали я всичко ново. И е много организиран човек. Не обича да отлага ангажименти. Умее да прави екип и да го мотивира около всяко начинание. И в същото време съветва хората, с които работи, да бъдат здраво стъпили на земята, да не се главозамайват, да не се плашат да вършат всякаква работа. Дори когато тази работа е встрани от тесните изисквания на длъжността, за която получават заплата.

Който е работил с нея, знае, че Виолина е двигател и център на всяко корпоративно неформално събиране. Защото като всеки успешен мениджър е убедена, че който умее да общува с екипа, умее и да работи. И обратното.

Извън банката, която впрочем поглъща почти цялото ѝ време и често изяжда и от личното, нейната страст са пътуванията. Любопитна е към други култури, традиции, хора. Влюбена е в театъра, обича музиката. Тази страст преди време я отведе във фондацията, която подкрепя Народния театър “Иван Вазов”.

Винаги е признавала, че ако зад всеки успял мъж стои една силна жена, то зад успеха на успелите жени стои спокоен и уравновесен мъж. Какъвто е нейният съпруг Иван. Двете пораснали деца - синът Виктор и дъщерята Галя, вече са ѝ подарили две прекрасни внучки, с които тя прекарва всеки свободен момент.

И приятелите, и враговете ѝ са категорични - Виолина е тази, която успява да работи професионално при различни правителства и различни парламентарни мнозинства, които винаги пробват да наложат своя посока на финансовия сектор у нас.

От 1996 г. успешно плува като заместник-председател на Държавната спестовна каса, а по-късно като изпълнителен директор на Банка ДСК при червени, сини, жълти, коалиционни и други правителства.

И по-важното - успява да опази банката от политически намеси, присъствия, влияние върху решенията. А когато целият банкерски свят у нас бе стъписан от сгромолясването на КТБ, Маринова внесе спокойствие и увереност, че това сътресение ще направи банкерите по-мъдри. Тя бе сред малкото гласове, които без колебание защитиха решенията на централната банка и се противопоставиха на опитите цялата вина да бъде пренасочена към БНБ. Успява през тези години, защото е точният човек за точното място.

В прочем единственият опит, който прави в дългата си кариера да смени местоработата си, е през 1994 година. Тогава излиза в отпуск за цели десетина дни с намерението да се прехвърли в ОББ. “Десет дни не можах да мигна и разбрах, че нямам сили да го направя”, признавала е тя.

“От името на цялото ръководство на Банка ОТП бихме искали да изкажем най-искрената си благодарност към Виолина, която олицетворява модела на успешна кариера - започвайки преди 50 години като служител банково обслужване и заемайки поста главен изпълнителен директор през последните 16 години. През последните 17 години, откакто Банка ДСК стана член на Група ОТП, банката е пример за добро клиентско обслужване, въвеждане на иновации, създаването на добавена стойност за клиентите и един от най-атрактивните работодатели на пазара. Личният принос на г-жа Маринова е от основно значение за тази история на успеха, включително последното ни постижение с рекордно бързата и гладка интеграция на Банка ДСК с Експресбанк”. Така в специално изявление по повод рокадата на Маринова от оперативен пост към член на надзорния съвет на Банка ДСК тя получи публична оценка от могъщата международна финансова група ОТП. 

КОЛЕГА

Бившият финансов министър Петър Чобанов

Бившият финансов министър Петър Чобанов
Петър Чобанов, бивш финансов министър:

Виолина Маринова е изтъкнат професионалист и банкер. Управлява умело една от най-големите банки в България и премина успешно през редица предизвикателства, свързани с глобални и местни икономически и финансови епизоди. Утвърди банката като символ на устойчивост. В напрегнатата ситуация през лятото на 2014 г. демонстрира кооперативност и поведение в подкрепа на стабилността на цялата система.

СТАЖАНТЪТ

Цветомир Стефанович, който е бил на стаж в банката  Цветомир Стефанович, който е бил на стаж в банката

Цветомир Стефанович, който е бил на стаж в банката

Каквото и да е написано, каквото и да е казано, каквито и суперлативи да са използвани за банкера Виолина Маринова - повярвайте, малко са! Човек всеки ден има на какво да се учи от нея и знае, че това е само малка част от безценния опит, който тя притежава. Но още по-ценен е опитът от това да си в досег с човека Виолина Маринова! Да си на най-високото ниво години наред и въпреки това да не загубиш качества като: човечност, съпричастност, благородство и сърдечност към хората - това го умеят малцина и тя стои начело на тях! Благодарен съм за всички научени уроци и за това че моята студентска мечта бе осъществена. Пожелавам на всеки един човек да има шанса и късмета да има по един ментор като Виолина Маринова в кариерата и живота си!