Президентът Румен Радев отказва да назначи бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния, съобщи за БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Според нея причината за това е политическа и не е свързана с професионалната биография и качествата на Митов.

"Мисля, че това е груба грешка от страна на президента. Няма държава в света, в която да бъде предложен и изпратен бивш външен министър и да не смята това за чест. Няма как да направя по-добро предложение за Румъния от Даниел Митов", коментира Захариева.

Тя вече е удължила командировката на сегашния посланик на България в Букурещ и ще мисли за друг човек, който да предложи за поста, тъй като приема, че Радев няма да промени позицията си за Митов.

Министър Захариева добави, че МВнР е изпратило още през юли предложенията си за нови дипломатически назначения зад границата, а процедурата по съгласуване с президента за много от тях е финализирана в последните седмици. Остават още "5-6 позиции", за които Румен Радев има възражения. Захариева призна, че за "1-2" от тях е съгласна с президента и ще търси по-добро предложение.

Външният ни министър се възмути, че станало естествено да не се случват ротациите на дипломати – от юли месец досега Радев показал, че не желае да одобри Митов. Захариева призна, че ще направи друго предложение, защото такава била процедурата. Тя каза и, че знае защо Радев не иска Митов, но не коментира в подробности - заяви обаче, че няма по-голяма чест за дадена държава да дойде посланик, който е бил външен министър. Ангел Чолаков, за който също се чуха слухове, ще е посланик в Турция – досега беше посланик във Франция.