Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

  • 0
authorАвтор: Цветелина Стефанова

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

20-30 лв. ще е масовото доплащане от частните фондове, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа"

Още акценти от интервюто:

Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение, за да не броим гражданите като “сухи съчки”

300 часа извънреден труд е безумно предложение - легализира порочни практики

Пенсионните дружества няма да могат да допълнят дори сумата до минималната пенсия

Справедливо е детските да са за всички, защото това е демографска политика и благодарност към родителите

Обезщетението за безработица трябва да е поне 60% от минималната заплата

Пенсиите трябва да се преизчислят, за да има справедливост. Да, струва пари, но така ще се нормализира системата

- Г-жо Григорова, правителството предлага 300 лв. минимална пенсия от 1 януари, а останалите да се вдигнат с 5%. Остава и бонусът за пенсиите от 50 лв. до края на март. Редица социални плащания обаче остават замразени. Чуха се критики, че въпреки големите разходи бюджетът на държавното обществено осигуряване няма да е справедлив. Вие какви пробойни виждате в бюджета?

- В този бюджет има много социални плащания, но реално няма как с него да се компенсира десетилетното им изоставане. Винаги ще има хора, които ще са недоволни поради факта, че същото това правителство години наред не актуализира социалноосигурителните плащания - майчинството, обезщетението за безработица. Сега се правят някакви стъпки, но те не могат да бъдат достатъчни.

- Какво трябва да се направи?

- Имаме редица предложения, които сме внесли както в Народното събрание, така и в тристранката. Сред тях е минималното обезщетение за безработица да бъде поне 60% от минималната работна заплата, което сега изостава от това правило. Втората година от майчинството също трябва да се вдигне, защото от години е 380 лв. По отношение на минималната пенсия подкрепяме увеличението на 300 лв., но таванът на пенсията расте до 1440 лв. абсолютно нерегламентирано, без да се вдига максималният осигурителен доход. Има проблем и с компенсирането на недостатъците на частните пенсионни фондове. Нужда е генерална промяна в начина, по който се прави политиката в осигурителната сфера, защото има безкрайно много дефекти и изкривявания. Ясно е, че това няма да бъде направено сега.

- Увеличението на минималната пенсия с 20% на 300 лв., а на останалите с 5% обаче не е справедливо според много пенсионери. “24 часа” проведе дебат с 9 социални минстри как пенсиите да станат достойни. Как вие виждате решението те да станат справедливи?

- Справедливи пенсии означава преизчисляване на старите пенсии. Разбира се, ние подкрепяме увеличението на минималната пенсия, защото, ако се движеше по правилата, тя щеше да е около 160-200 лв. Ясно е, че никой не може да оживее с тези средства. Това не компенсира липсата на преизчисляване на старите пенсии, а за него се говори от години. В стратегията за справянето с бедността до 2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане, няма текст за преизчисляването на пенсиите. Аз бях в работната група, която обсъждаше този документ, там беше поставен въпросът, но той бе отхвърлен с аргумента, че това е въпрос на политика. Безумен аргумент, когато всичко е въпрос на политика. Да, всичко струва пари, но ако искаме наистина да нормализираме пенсионната система, трябва, първо, да се направи преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход, за да няма такава разлика между старите и новите. Второто, което трябва да се направи, е да се отрежат възможностите на едни частни структури като частните задължителни пенсионни фондове, които задължително изземат средства от работещите български граждани. Сега на хората не се дава възможност да изберат дали да се осигуряват там. Искам да напомня, че когато човек започва трудовия си път, е задължително част от осигуровките му да отиват в частен пенсионен фонд и това е заложено в Кодекса за социално осигуряване.

- Държавата най-накрая предложи текстове за изплащането на вторите пенсии. Предвижда се те да са пожизнени, разсрочени или еднократни. Паралелно с тях има и други промени, като намаляване на коефициента на редукция и нов прозорец за прехвърлянето на вторите пенсии в НОИ. Ще елиминират ли те възможността две пенсии да са по-малко от една?

- Това, което се предлага, бе заложено и в текстовете на бившия социален министър Бисер Петков. Няма генерални разлики, а тогава тези текстове не бяха приети. Сега в хаоса отново ги пробутваме. Стъпките на правителството всъщност компенсират липсата на широка национална кампания, която да каже на хората какво могат да очакват от частните пенсионни фондове. Това обаче се прави на гърба на всички данъкоплатци. Защото за пореден път се дава възможност на хората да си прехвърлят партидите в НОИ. Трябва да си зададем въпроса - защо се налага да го правят. Защото пенсионните дружества не могат дори да допълнят минималната пенсия, което е огромният дял от случаите. Трябва ясно да се каже, че това не е втора пенсия, а доплащане към пенсията. Знае се, че в масовия случай тези плащания ще са между 20 и 30 лв. При един осигурителен доход от 1000 лв. с над 100 лв. ще бъде орязана пенсията от Националния осигурителен институт, защото това е делът на вноската към частните пенсионни фондове спрямо тази към общественото осигуряване. Т.е. напълно справедлива е в момента заложената редукция на пенсията в НОИ. За да покрием загубите на частните пенсионни фондове, правителството предлага от нашите данъци да доплащаме това, което те не могат да доплатят.

- Какво ще посъветвате хората - да се прехвърлят в НОИ или да останат в частните пенсионни фондове?

- Позицията на КТ “Подкрепа” не се е променила. Числата го показват - дори през 2018 г., година на икономически разцвет, частните пенсионни фондове в България губят осигурителните вноски на работещите български граждани. С над 600 млн. са по-малко средствата, отколкото биха били само благодарение на натрупването на нови вноски. Личната ми препоръка към хората е тези, които са под максимален осигурителен доход, категорично да се прехвърлят към НОИ. Тези, които са над максимален осигурителен доход, да видят какви вноски са натрупали към частните пенсионни фондове, да проверят каква би била пенсията им от НОИ и да направят сметка колко ще получат.

- Дели ли ни един кворум от 9-часовия работен ден и защо, когато в Европа се говори за въвеждане на четири часова работна седмица и дистанционна работа, ние предлагаме текстове за 300 часа извънреден труд?

- Защото трябва да компенсираме ниските заплати в страната, това е истината. Защото, когато си прогонил българския работник от страната с унизителни условия на труд и с най-ниското заплащане в Европейския съюз, тогава няма как да има достатъчно работници, които да могат да извършват необходимата работа. Данните не доказват, че има тежка липса на работна ръка. Очевидно е, че в сектори като здравеопазването няма достатъчно медицински специалисти, но вместо да се подобрят условията и да се увеличи заплащането, управляващите предлагат просто да се увеличи броят на извънредните часове. А в Кодекса за социално осигуряване е написано черно на бяло, че извънредният труд е забранен. В момента се легализират незаконни практики. През последните две години от КТ “Подкрепа” категорично се противопоставяме на този натиск, защото той започна още по време на управлението на Бисер Петков. Сега в тристранката, за съжаление, останахме сами в категоричната позиция против увеличението на извънредния труд и сумираното изчисляване на работното време, което е един механизъм за извънреден труд. Направихме протест, обсъждаме дали да се присъединим към протеста на полицаите, за да кажем за пореден път на депутатите, че това, което искат да направят, е недопустимо за българския работник. Когато Орбан увеличи извънредния труд в Унгария от 200 на 400 часа годишно, столицата бе блокирана с десетки хиляди хора, които го нарекоха робски закон. У нас се правят се всякакви опити за машинации и апаратни сметки как да мине този безумен закон. Благодарности на депутатите, които се опитват да спрат това безумие. Надяваме се и управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ да преосмисли предложенията.

- Има ли други текстове в промените в Кодекса за социално осигуряване, които могат да се окажат цъкаща бомба за българския работник?

- Има, но ние се надяваме да се преборим поне за извънредния труд и сумираното изчисляване на работното време. Вредна промяна, която беше приета миналата седмица, е разширяването на обхвата на еднодневните трудови договори. Те вече ще се простират и върху тютюнопроизводителите, макар да няма анализ от ефекта на еднодневните трудови договори, които бяха въведени преди 5 години.

- Кои са най-спешните мерки, които трябва държавата да вземе, за да се оздрави бизнесът, защото експерти вещаят още по-тежки месеци?

- Липсата на работещи социално-икономически мерки в първата фаза на кризата доведе до огромната съпротива на хората срещу ограничителните мерки. Нещо, което не трябваше да допускаме, защото така компрометирахме здравето на нацията. В момента - въпреки огромния ръст на заболеваемост и на смъртност, българските граждани все още са разделени. Ако те бяха подсигурени тогава, сега нямаше да се съпротивляват толкова върло на ограничителните мерки, които сме длъжни да приемем мигновено, ако не искаме да броим огромна част от българските граждани като “сухи съчки” по репликата на един спорен професионалист. Това, което трябва да се направи, е хората, които остават без доходи, да получат възможност да се прехранват, за да не е нужно да избират между това дали се заразяват и да умират, или да нахранят семейството си. Със сигурност трябва да се увеличи срокът за получаване на обезщетението за безработица. Да се увеличи минималното обезщетение за безработица. Трябва да се помисли за хората, които са в неплатен отпуск, тук имаме крачка напред с предложението за 24 лв. на ден за работник от затворен бизнес. То има недостатъци, но е стъпка в правилната посока. От самото начало на кризата предлагаме държавата да компенсира загубения доход от труд на работниците по следния начин – 100% от заплатите до 800 лв., 80% от заплатите до 1500 лв. и 60% от заплатите до 3000 лв. По този начин хората ще могат да си позволят да останат вкъщи, без да се тревожат за сметките, кредитите, наемите и за изхранването на децата си.

- Държавата даде заден в последния момент от предложението всички семейства да получават и детски. Какъв е справедливият модел?

- До 2002 г. детски добавки получаваха всички. Това не е социална помощ, това е демографска мярка, това е благодарност към родителите, че отглеждат следващото поколение. За бедните семейства тази помощ трябва да се допълни със социално плащане, но добавките трябва да са за всички.

Визитка

Родена в София 

Завършила е Националната търговско-банкова гимназия

Магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство

 Икономически съветник на КТ “Подкрепа” и председател на сдружение “Солидарна България”

Автор на изследвания за въздействието на международните финансови институции върху социално-икономическото развитие на България, за ефектите от договорите за свободна търговия, за последствията от дерегулацията на публичните услуги

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и китайският председател Си Дзинпин проведоха телефонен разговор. По време на него Си Дзинпин е уверил Меркел, че Пекин желае да продължи тясното сътрудничество и контактите с Европейския съюз по важни проекти и да положи необходимите усилия за успешното приключване в срок на преговорите по инвестиционния

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Таксиметрови шофьори в София излизат на протест за втори. В 11 ч. те се събират в на пл. "Александър Батенберг". Превозвачите настояват за осигуряване на условия за лоялна конкуренция и за инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници, съобщават от Федерацията на на таксиметровите водачи и превозвачи в България

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Търсихме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Бизнесът остава изцяло отворен с изключение на моловете. Решението се взе на база анализи. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Денят започва" по БНТ. По думите му има над 2000 лекари, които са болни от коронавирус, и не могат да ходят на работа

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите