От новото облекчение семейство спестявало средно по 37 лева на месец

Детски само при доход под 500 лв. на човек, размерът им остава същият

Данъчната остъпка за семействата с деца се вдига 20 пъти през следващата година. За едно дете от годишната данъчна основа ще може да се приспадат 4500 лева, за две деца сумата става 9000 лв., а за три - 13 000 лева. Това означава, че може да има отстъпка от данъка от 450 лв. за едно дете, а за две - 900 лв. Това гласуваха депутатите от бюджетната комисия с приемането на второ четене на текстове от бюджета за 2021-а. В момента отстъпката за дете е 200 лв., за две - 400, а 600 лв. - за три и повече деца.

В замяна на това обаче догодина няма да се вдига сумата на детските надбавки и остава подоходният критерий за получаването им, но се увеличава таванът му. Така, ако на човек от семейството се падат под 500 лв. догодина, помощта за едно дете остава 40 лв., за две сумата е 90 лв., за три - 135 лв., а за четири деца – 145 лв., като за всяко следващо помощта за семейството расте с 20 лв. Първоначално правителството предвиждаше детски добавки да има за всички семейства. След това обаче депутати от ГЕРБ внесоха предложение да се запази подоходният критерий, но да се вдигнат сумите с по 10 лв. за дете.

В крайна сметка се стигна до вдигането на данъчната отстъпка за семействата. Според председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова така щели да се спестяват средно по 37 лв. месечно от семейство. А за тези с ниски доходи помощта за едно дете с надбавки и данъчни остъпки щяла да стигне 930 лв. срещу 600 лв. в предишния вариант.

По-рано през деня депутатите приеха окончателно промените в данъчните закони. Според тях ДДС се сваля на 9% и за доставките на храна за вкъщи. Намалението на косвения налог за доставката на храна ще важи до края на 2021 г., докогато е намалена ставката и за храната в ресторантите, уточни Менда Стоянова.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за намаляване на ставката и за лекарствата въпреки аргументите им, че в повечето държави тя е по-ниска от тази на останалите стоки. Не бе прието предложението на БСП и за премахване на плоския данък.

Ваучерите за храна, които се признават за разход на работодателя, се вдигат от 60 на 80 лева месечно за служител. Срокът за годишните данъчни декларации и внасянето на данъците от фирмите се измества от 31 март на 30 юни.

Гласувано бе и предложението физическите лица да могат да си намаляват данъчната основа с до 2000 лева годишно за ремонти и подобрения в жилищата, но само при условие, че декларират и имат документ колко са платили на майсторите.