Симеон Дянков: Дългата здравна криза удря по-зле икономиката от краткото затваряне

  • 0
authorАвтор: Румяна Денчева

Симеон Дянков: Дългата здравна криза удря по-зле икономиката от краткото затваряне

Симеон Дянков

Всички правителства са притискани, когато вземат това трудно решение. Но то трябва да бъде взето, казва бившият финансов министър, който сега преподава в САЩ и Англия

Още акценти:

Бизнесът и хората вече са изнервени. Правителството казва- има пари, но не е ясно кога тези пари ще заработят за бизнеса, и за хората. От това ще излезе протестна вълна

Големите държави си прекроиха регулациите, за да дават повече публични поръчки за местни компании. А България дава 1 милиард лева на немска фирма. Защо?

Ще бъде дълга криза. Идната година ще е тежка. Не само за правителствата, а и за хората. Време е за смели, но и прозрачни решения.

- Като че ли отново се налага този избор да затворим икономиката изцяло или да платим с неизвестен брой човешки животи, г-н Дянков? Кой е правилният ход?

- Този избор дойде по-рано, отколкото очаквахме. Още преди да дойде зимата. В повечето държави вече има нови мерки. Затварят икономиките си. Защото дойде втората вълна. И постави въпроса дали за известно време да се затвори икономиката, или не. В България също е на дневен ред.

- Правителството се страхуват от това решение, разбираемо е, то е непопулярно. Отлагането му решава ли проблема?

- Всички правителства са притискани и всички правителства трудно вземат това решение. Но, за съжаление, то трябва да се вземе. Другите държави дълго умуваха какво да направят. От икономическа гледна точка обаче се знае, че ако здравната обстановка продължи да се влошава, това в дългосрочен ефект удря икономиката много повече, отколкото едно кратко затваряне.

- Преди дни, парламентът се съгласи да се вдигне бюджетния дефицит и разреши на кабинета да преразпределя излишъци към здравната система. Има ли рискове в това решение?

- Първата част на решението, тази за по-висок дефицит е правилна. Всички ще завършат с големи дефицити - САЩ с над 18%, Франция и Германия – около 12-15%. Това, че ще има по-висок дефицит, не трябва да ни притеснява, България има пари. Втората част от решението обаче - какво се преразпределя, как и към кого, би трябвало да буди по-сериозно притеснение. Защото самото определение „към здравната система“ е доста широко. Какво означава то – пари към болници, към публични организации, които подпомагат битката с пандемията, като например МВР? За мен основното притеснение трябва да е темата как бизнесът ще мине през кризата. Защото дефицитът се вдига, пари има, въпросът е къде отиват те. Да, към здравеопазването, към джобовете на хората- добре, за деца и пенсионери - също. Но към бизнеса някак мерките все още не са определени. Има идеи, говори се, но те не са в действие. Например, схемата за подпомагане на малките и средните предприятия, която минава през ББР- под 5% от парите до момента са използвани, а вече са минали седем месеца от началото на кризата. Нещо не работи.

- Как да се установи обаче кои мерки ще работят, и кои не? И когато се установи, как да се изпълни?

- В другите държави вече има яснота по това какво работи и как работи за подпомагане на бизнеса. Затова, за мен е изненадващо, че правителството, особено няколко месеца преди изборите, не прави повече политика, като казва- за този сектор правим това, за другия- това. Да е прозрачно записано в бюджета, а не да става с преразпределение в последните месеци.

- Очаквате ли гладни бунтове в България, каквито се предричат все по-често, основно от опозицията?

- Знаем че в България най-трудните месеци са от ноември до февруари. Тази година, с КОВИД, стават още по-трудни. И от социална, и от икономическа гледна точка. Бизнесите и хората са много по изнервени. Какво се получава? От една страна правителството казва, ето има пари, но не е ясно кога тези пари започват да работят за бизнеса, и за гражданите. И от това, според мен, ще излезе протестната вълна. Правителството дава парите, но ги няма. Чуваме, че се дава 1 милиард лева на немска фирма. В такова положение, при което и големите държави си прекрояват регулациите, за да могат да дават публичните поръчки с предимство на местни фирми! Англия, Франция, Китай, го направиха. България не го прави. Защо? Имаме корабостроене, не е като да нямаме. Ако пък преценим, че нямаме опит, защо този милиард да не го дадем на проекти, които помагат на българската индустрия, а кораби ще строим след 2 години.

- Дали грижата за икономиката вече не трябва да бъде не към пазене изобщо, а към подкрепа на бизнеси, които са жизнеспособни, които ще ни изведат от кризата?

- Това липсва определено. В бюджета няма ясно разписано къде точно и на кого ще се помага. Докато в началото на пандемията, когато имаше малко информация, повечето държави действаха към всички бизнеси по един и същи начин. Сега, дори големи държави, не могат това да си го позволят, просто защото парите са огромни. Затова в следващите си програми, които вече бяха обявени те казват къде ще действат преимуществено. Например в зелената икономика- зелена енергетика, транспорт. Както и за преоборудване на работни места. Англия и Франция например дават по 25 милиарда евро за зелени работни места. За тези бизнеси, които могат да работят от вкъщи да се финансират, за да си направят офиси и да не пътуват постоянно. Но това прави и смисъл, защото хем се работи, хем и от това ще станат по зелени работните места и няма да се пътува толкова. ЕК дава много пари за този тип програми. А нашите къде са? Нямаме ги в бюджета.

- У нас работата по електронното правителство зацикли, въпреки похарчените пари. А пандемията показа колко е важно това. Дали няма да станем изолирани от света и по тази причина?

- Това е тема, по която засега има само високопарни разговори. КОВИД наистина даде много голям тласък на електронизацията на обществените услуги. В България липсва тази структура, която да се каже - тази година правим това, догодина следващото. Само се говори какви огромни неща ще се включат и това не става. Определено мисля, че това трябва да бъде фокус на правителството догодина. Ако трябва да се направи министерство, агенция. Но да се запише в бюджета какво се прави. Аз пътувам много и наистина виждам колко рязко се променят възможностите по света да се стига до здравни служби, до служби по сигурността, да се ползват публични услуги.

- Каква ще е 2021 г. Вашата прогноза? Да започнем от политиката, защото ще бъде година на избори.

- Предпочитам да започнем от икономиката, защото тя ще определи политиката. Всички прогнози доскоро някак приемаха, че тази година ще е на спад от 6-8%, но догодина се тръгва със същия скок нагоре. Това вече дори най големите оптимисти -икономисти се надявам да не си мислят, че ще стане. защото определено няма да стане. Нито в Европа, нито в света, нито в България. Виждаме ясно, че дойде втора вълна, което означава евентуално трета вълна. Това влияе на инвестициите. Новите инвестиции в Европа са намалели с 60%, а като нямаш инвестиции, няма как да произведеш повече догодина. При добро стечение на обстоятелствата, догодина няма да има ръст. Хората са изтощени, бизнесите също, където е имало резерви, са свършили. И има пълна несигурност какво предстои от пандемията. Затова бюджетът ни не трябва да се прави на оптимистичната тригодишна прогноза. А на нулев растеж догодина. Когато се направи на нулев растеж, като дойдат изборите, ще излезе този въпрос- вие много пари похарчихте, а не постигнахте резултат, време е за други. Така икономиката ще определи какво мнозинство ще има пролетта. Давам пример с Италия- в началото Конте бе много критикуван, дойде лятото, направи се нещо, рейтингът му се вдигна, сега отново върви към дъното. Опасявам се, това да не се случи с българското правителство, точно преди изборите. Просто защото не е описало в бюджета си идеите, и мерките си. Всъщност идеи много, но никой не ги реализира.

- Какво ще е мястото ни в новата европейска карта след като кризата отмине?

- Аз гледам какво се случва с движението на хора - влизат ли повече хора, или излизат от България? Защото, ако излизат това означава, че липсва дългосрочна перспектива. Означава това, че дори в тези трудни времена, повечето хора мислят, че могат да си намерят добра работа навън. За първите девет месеца, продължаваме да губим хора, да губим таланти. Гърция взема софтуерни бизнеси, Румъния - голям автомобилен завод, който се мести от Китай. А ние? Говоренето е добро, но няма резултати. В глобален план се развива една тенденция за отделяне от Китай, от китайски инвестиции, те да минават през местни фирми и икономики. От това България може да си послужи, но ни трябват хората затова. А хората бягат. Не се връщат.

- Кризата се гаси с много пари, които усилено се печатат от всички. Кризата затваря бизнеси, временно или постоянно. Задават ли се след нея хуманитарна криза, финансова криза?

- Определено да, задават се. От финансова гледна точка, се следят дефицитите и явно се дават огромни пари по света. Но като се даваха тези пари, голяма част от финансистите смятахме, че пандемията ще е зад нас. А тя не е, виждаме втора вълна с рекорди на заболели и починали. Това никой не го очакваше преди 4-5 месеца. Ще бъде дълга криза. Идната година ще е тежка. Не само за правителствата, а и за хората. Време е за смели решения. За прозрачни решения.

- Изборите в САЩ бяха много коментирани у нас. Рокадата в Белия дом как ще ни се отрази?

- На промяна в Белия дом се уповават много хора. Според мен САЩ и Европа ще се сближат пак. Спрямо икономиката на самите щати, тъй като повечето решения минават през сената, а не през Белия дом, няма да има особени промени. След влизането на нов президент, фокусът ще е да се приеме втора програма за КОВИД. Харесва ми това, че програмите и на републиканци, и демократи , е че са фокусирани към бизнеса, за разлика от първата, която бе насочена към бедното население.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Лихвите по депозитите остават ниски

Лихвите по депозитите остават ниски

През октомври 2020 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00 процента, като запазва нивото си в сравнение с октомври 2019 г. и със септември 2020 година, съобщава Българската народна банка. Индексът ЛЕОНИА Плюс през октомври e минус 0.68 процента. Спрямо октомври 2019 г. той намалява с 0.16 процентни пункта (пр.п

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

Три нови мерки подкрепят бизнеса, социалната и здравната система

С три нови мерки, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", ще бъдат подкрепени бизнесът, социалната и здравната система по време на пандемията, предизвикана от COVID-19, съобщават от социалното министерство. Общата стойност на мерките е 315 млн. лв. До края на годината ще бъде отворена за кандидатстване

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съобщават от Агенцията по заетостта. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните. Промените се изразяват в следното: увеличение на субсидирания период на заетост до

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туристическият сектор на Турция вероятно ще се свие със 70 процента тази година поради пандемията от коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма на страната Нури Ерсой, цитиран от Анадолската агенция. "Изглежда ще приключим 2020 г. с приходи от туризъм малко над 11 млрд. долара и над 15 милиона посетители", каза Ерсой на онлайн проява

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа. Стойността му падна на около 16 500 долара, според данни на платформата CoinDesk. Това е най-драстичният дневен спад от три месеца. В началото на седмицата курсът на биткойн превиши прага от 19 000 долара за първи път от три години. В четвъртък цената на биткойн достигна 19 495 долара - много

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв