Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

  • 0
authorАвтор: Виолина Христова, Рим

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Замъкът в Болгери, Тоскана СНИМКИ: АВТОРЪТ

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите

В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери

Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си.

Заради сходството при изписването им италианската “Сасикая” обвинява българската “Домейн Бойар”, че се възползва от славата на тосканското вино. Това категорично се отрича от шефа на българската винарна Евгени Харамлийски, който обясни пред “24 часа”, че вече два пъти печелят дела по казуса в Европейската патентна служба. Сега обаче италианците опитвали да оказват политически натиск, като ангажирали и двама италиански евродепутати.

За какво е

спорът?

Италианското вино е “Болгери” (ударението е на “о”) и е с деноминация за контролиран произход DOC (това е сертификат за защитен географски регион на произход). Българското е “Болгарe” (ударението е на “е”).

Марката Bolgheri DOC е създадена от “Сасикая” през 1984 г. Сасикая е етикетът на избата “Сан Гуидо” от село Болгери, Тоскана. Тя е собственост на маркизите Инчиза дела Рокета.

През май 2017 г. утвърдената българска компания “Домейн Бойар”, която е сред най-големите ни износители на вино в Европа и САЩ, депозира в ЕС искане за регистрация на марката Bolgare, свързана с вина и алкохолни напитки. Според италианската компания обаче това име очевидно напомня за известните вина Doc Bolgheri и Doc Bolgheri Sassicaia.

Едни и същи сортове се използват както от италианския, така и от българския производител - каберне совиньон и мерло. Но няма и как иначе, тъй като това са двата най-разпространени червени сорта грозде в цял свят.

В защита на местното вино се впуснаха и двама италиански евродепутати от Демократическата партия - Паола де Кастро и Симона Бонафе. В рамките на парламентарно питане те поискаха намесата на Европейската комисия по казуса.

“Не можем да приемем, че някои производители могат да нарушават нормите на единния пазар”, пишат до ЕК евродепутатите.

Въпреки противопоставянето на консорциума за закрила на вината “Болгери” DOP (това е деноминация за защитен произход в Европа), Европейската служба за защита на интелектуалната собственост се е произнесла, че няма причина да се намеси по отношение на българската марка “Болгаре”. Според италианската компания обаче европейски регламент от 2013 г. закриля продуктите със защитен произход от неправомерно използване на марките им или от подвеждаща деноминация. Според двамата италиански евродепутати това е така, защото Болгери е географско име и е защитено от европейските норми. С този факт те аргументират защо са се обърнали към ЕК.

“През 2017 г.бяхме информирани за опита за регистрация от страна на българска компания на вино с марката “Болгаре” - това е име, което несъмнено напомня за това на Болгери. Както е практиката в тези случаи, консорциумът оспори това пред Eвропейската служба за марките. След 2 години тя отхвърли жалбата ни. В началото на октомври оспорихме това решение и сметнахме за нужно да информираме представителите ни в Европарламента за този опит, който може да ощети Болгери”, разказват пред италианския сайт Wine News от консорциума за закрила на “Болгери” DOP, чийто директор е Рикардо Бинда.

От “Домейн

Бойар” обаче

контрират, че е

абсурдно

да ги смятат за толкова влиятелни, че да могат те да определят какви експерти да наема Европейската комисия по делата за патенти. И че са пълни глупости твърденията на италианците, че човек с българско гражданство е решил спора в полза на “Домейн Бойар”. 

Финансовият всекидневник “Соле 24 оре” припомня, че съвсем наскоро виното DOC “Болгери Сасикая” е било в центъра и на измама. Финансовата гвардия от Флоренция разби организация, която бутилирала с фалшиви етикети, тапи и каси сицилианско вино като “Сасикая 2015” – това е етикетът, който през 2018 г. беше обявен от изданието Wine Spectator за най-доброто вино в света. В този случай етикетите, тапите и касите за виното се правели в България. Измамата обаче била дирижирана от двама италианци - баща и син, от Милано.

Историята на

виното “Сасикая” Бутилка от него струва средно 250 евро, но в специализираните магазини за вино може да се намери бутилка от “нормална” реколта и за 150 евро. Ако обаче става въпрос за изключителна реколта, тогава цената е в пъти по-висока.

“Сасикая” се ражда през 60-те години на миналия век в Болгери, Тоскана. Негов създател е избата “Сан Гуидо”. За баща на виното може да се смята маркиз Марио Инчиза дела Рокета. След многото му срещи с барон Ротшилд, от когото се вдъхновява, и след множество експерименти той достига до идеята да направи вино бордо на италиански терен. Затова избира имението Сан Гуидо в Тоскана, което с терена си наподобява този на Бордо във Франция. 1985-а е годината на чудото, тъй като тогава се ражда онова “Сасикая”, което всички в света определят за божествено. Болгери е зоната, където то се прави и днес. А

името на самото

село звучи

толкова

български,

защото според историческите данни по онези места в Тоскана имало военно укрепление на едновремешните прабългари, съюзници на лангобардите. Те трябвало да се бранят от евентуални нападения на византийските войски, идващи от Сардиния. Не е съвсем ясно откога точно замъкът на Болгери започва да се нарича по този начин. Първият документ, в който се споменава, е от 1158 г.

Българският произход вече се е вкоренил трайно в Италия - днес десетки географски наименования напомнят за преминалите през тях едно време българи. Оттам и многото “български” фамилни имена в Италия – Булгари, Булгаро, Булгарини и др. 

Това обаче едва ли дава основание на италианците да оспорват правото на българския бизнес да кръщава продуктите си с имена, напомнящи на собствения му произход?

“Домейн Бойар”: Италианците могат да поискат да заличим и България като име

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Нямаме допирни точки с италианската “Сасикая”, дори в момента не продаваме вино на един и същи пазар, за да се говори за заблуда на потребители и сходство на Bolgarе с Bolgheri. Освен това 2 г. нашата марка стоя, без да я използваме, след това още 2 г. продавахме на българския пазар и чак когато я регистрирахме на европейско ниво заради интерес за износ към Англия, чак тогава италианците реагираха. Това коментира за “24 часа” изпълнителният директор на “Домейн Бойар” Евгени Харамлийски. Според него в момента италианците търсят начин за оказване на политически натиск срещу българската марка с ангажирането в казуса и на двамата евродепутати от Апенините.

Италианците вече загубиха две обжалвания срещу нас в Европейската патентна служба, сега опитват трето, каза още Харамлийски. Той обясни, че първоначалната му идея била марката да се казва “Булгаре”, за да показва, че сме българи и да се наблегне на традицията ни, но решил да сменят “у” с “о”. Графично марката им нямала нищо общо с тази на “Сасикая”, дори смятал да включва традиционни български елементи като копривщенски къщи, Шипка и др. Всъщност Bolgheri дори не било марка на “Сасикая”, а защитено наименование за вината от този италиански регион по подобие на българските Тракийска низина и Розова долина.

“И какво излиза? Че не трябва да включваме нищо българско ли? Ами те могат да поискат да заличим и България като име”, коментира шефът на “Домейн Бойар”. Фирмата му нямало да се откаже от Bolgarе, дори ще я регистрира и на български език. Винпромът планирал да пусне с марката ракия и мастика.

Най-четени

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Първа инвестиционна банка пуска изцяло онлайн кредит

Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага на клиентите си дистанционно подписване на документите за потребителски кредит. Иновативното решение банката надгради с отпускането на кредита изцяло онлайн, чрез няколко клика и може да се използва от физически лица, които не са клиенти. Сумата на кредитиране е висока – до 80 000 лева или

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва на 8 март

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода между 8 март (понеделник) и 22 март (понеделник), съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

Проверяват здравословото състояние на пчелните семейства

От днес Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Това съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите. Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ)

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП, съобщиха от приходната агенция. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността. Юридическите лица подават декларациите си от 1

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Държавата вече печели от отрицателни лихви на нов дълг

Банки, пенсионни фондове и застрахователи плащат такса на хазната, за да имат държавни ценни книжа с доходност -0,17% Може ли държавата да изтегли нов външен дълг и да спечели? Отговорът е “да”. Може ли БНБ да помогне на бюджета при пандемия чрез свои решения, които засягат банковата система? Отговорът също е положителен

Заразата расте стръмно, отварят ресторантите

Заразата расте стръмно, отварят ресторантите

За първи път от началото на годината над 1000 нови болни в неделя Стръмно разрастване на епидемията в последната седмица на февруари показват данните от здравните статистики. Увеличението на новите болни на седмична база е с 3344 души, или ръстът е с 48,3%, обяви анализаторът Тихомир Безлов, който всяка седмица прави свой анализ на статистиката

1500 лв. глоба за търговец, ако ни лъже колко ток харчи хладилникът

1500 лв. глоба за търговец, ако ни лъже колко ток харчи хладилникът

Новите етикети ще дават информация и за шума От 300 до 1500 лв. глоба грози всеки търговец от днес, ако не предоставя информация каква е енергийната ефективност, потреблението на енергия и други ресурси на електроуредите. Това гласи новата наредба за енергийното етикетиране, която влиза в сила от 1 март

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Европейци колкото цял Оксфорд са заплашени с изгонване от Великобритания (Обзор)

Заради коронавируса 1,3 млн. се върнали в страните си и това поставя в риск статута им на Острова Хиляди европейски граждани, които живеят във Великобритания, но са се прибрали заради коронавирусната криза в своите родини, могат да загубят правото си на престой на Острова заради продължително отсъствие

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

Най-коментирани

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Объркана винетка вече ще може да се коригира

Промяна в закона дава възможност да не плащаме втори път, ако сме сгрешили данните Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата

3 трилиона долара чакат, за да бъдат  похарчени веднага след пандемията

3 трилиона долара чакат, за да бъдат похарчени веднага след пандемията

Те ще дадат силен тласък на икономическия растеж Потребителите в най-големите икономики в света са спестили допълнително 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса. Това съобщи преди дни Bloomberg Economics, позовавайки се на свои собствени изчисления. Тази сума е толкова голяма, че има потенциала да помогне за  възстановяване от

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

Милен Велчев: След приемане на еврото цените няма да скочат

"Всеки българин е свикнал с еврото и не е нужен дълъг период за адаптиране. Спекулирането с цените е възможно и сега, и след приемането на еврото, аз съм скептик, че цените рязко ще се вдигнат след приемането на еврото", каза пред NOVA NEWS Милен Велчев, бивш финансов министър. Според него спекулацията няма да бъде позволена от свободния пазар

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

Земеделската комисия на ЕП прие предложение на Иво Христов за опазване на пчелите и българските породи

ЕК да гарантира, че към продуктите, внасяни в ЕС от трети страни, се прилагат същите мерки, каквито към фермерите от ЕС, по отношение на устойчивото производство и защитата на биоразнообразието Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) прие предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

Стикер с вграден чип ще бъде поставян при годишен технически преглед

При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип. Това не е чипиране на автомобилите, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на Агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски. "От 12 юли 2021 година започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Пускат банкнота от 1 милион заради инфлацията във Венецуела

Венецуелската централна банка обяви, че ще започне да емитира три нови банкноти - от 200 хиляди, от 500 хиляди и от 1 милион боливара, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те ще влязат постепенно в обращение от понеделник, за да се "отговори на нуждите на националната икономика". Съобщението бе направено в условия на хиперинфлация във Венецуела

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”

3 трилиона долара чакат, за да бъдат  похарчени веднага след пандемията

3 трилиона долара чакат, за да бъдат похарчени веднага след пандемията

Те ще дадат силен тласък на икономическия растеж Потребителите в най-големите икономики в света са спестили допълнително 2,9 трлн. долара по време на блокадите заради коронавируса. Това съобщи преди дни Bloomberg Economics, позовавайки се на свои собствени изчисления. Тази сума е толкова голяма, че има потенциала да помогне за  възстановяване от

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Научно доказано: повече пари - повече щастие

Хората с по-високи доходи се чувстват горди, по-уверени и се страхуват по-малко в сравнение с хората с по-ниски доходи, но невинаги са по-състрадателни и любвеобилни, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. Това сочат резултати от проучване, публикувано онлайн в сп. "Емоушънс" от Американската асоциация по психология

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Българките с 14% по-ниски заплати от мъжете

Пандемията ще задълбочи разликите в доходите между половете, казва Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Очакванията от последиците от COVID-19 са за задълбочаване на различията в заплащането на жените и мъжете въпреки прилаганите правителствени политики за запазване на заетостта и доходите

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

Цени в евро от 1 януари 2024 г., евентуално

България се готви да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това е индикативната дата, от която цените ще се в единната валута, която ще замени лева, предвиждат промени в постановление на Министерски съвет за подготовката ни в влезем в еврозоната. Тъй като датата е индикативна, е възможно въвеждането на еврото да стане и по-късно - в средата на 2024 г

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден обсъждат лицензи за две газови борси – държавната и частна

В един ден, на 9 март, Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе онлайн заседания за лицензиране на две газови борси. Едната е държавната – „Газов хъб Балкан“, а втората е частна - „Българска енергийна търговска платформа”. И двете са с искане на лиценз за „организиране на борсов пазар на природен газ”

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Сейшелите отварят границите си за всички държави от 25 март

Република Сейшели отваря границите си за посетители от всички държави, независимо от техния ваксинационен статус, считано от 25 март 2021 г. Информацията беше изпратена до медиите от почетното консулство у нас, откъдето цитират министъра на външните работи и туризма Силвестър Радегонде. Посетителите ще трябва единствено да представят отрицателен

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Държавата вече няма да плаща осигуровки на колцентровете

Промяната не важи със задна дата Насърчителната мярка от държавата за частично възстановяване на здравни и социални осигуровки на служителите вече няма да се прилага за колцентрове, складове и неспециализирани офис дейности. Такава промяна в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите е направена още през ноември миналата

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

В енергетиката и IT сектора плащат най-добре

Както и у нас, и в развитите икономики в Западна Европа, най-ниски са заплатите в туризма Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш. В големите и развити икономики на страните от Западна Европа

Платиха 884 млн. лв. по схемата 60/40

Платиха 884 млн. лв. по схемата 60/40

Обмислят как да покриват транспортните разходи на работодателите 884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40, като средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места. С мярката за запазване на краткосрочната заетост за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“ сме съхранили още 31 000 позиции

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

Най-рано през май британците могат да вдигнат ограниченията за българите

От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия