Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

  • 0
authorАвтор: Виолина Христова, Рим

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Замъкът в Болгери, Тоскана СНИМКИ: АВТОРЪТ

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите

В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери

Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си.

Заради сходството при изписването им италианската “Сасикая” обвинява българската “Домейн Бойар”, че се възползва от славата на тосканското вино. Това категорично се отрича от шефа на българската винарна Евгени Харамлийски, който обясни пред “24 часа”, че вече два пъти печелят дела по казуса в Европейската патентна служба. Сега обаче италианците опитвали да оказват политически натиск, като ангажирали и двама италиански евродепутати.

За какво е

спорът?

Италианското вино е “Болгери” (ударението е на “о”) и е с деноминация за контролиран произход DOC (това е сертификат за защитен географски регион на произход). Българското е “Болгарe” (ударението е на “е”).

Марката Bolgheri DOC е създадена от “Сасикая” през 1984 г. Сасикая е етикетът на избата “Сан Гуидо” от село Болгери, Тоскана. Тя е собственост на маркизите Инчиза дела Рокета.

През май 2017 г. утвърдената българска компания “Домейн Бойар”, която е сред най-големите ни износители на вино в Европа и САЩ, депозира в ЕС искане за регистрация на марката Bolgare, свързана с вина и алкохолни напитки. Според италианската компания обаче това име очевидно напомня за известните вина Doc Bolgheri и Doc Bolgheri Sassicaia.

Едни и същи сортове се използват както от италианския, така и от българския производител - каберне совиньон и мерло. Но няма и как иначе, тъй като това са двата най-разпространени червени сорта грозде в цял свят.

В защита на местното вино се впуснаха и двама италиански евродепутати от Демократическата партия - Паола де Кастро и Симона Бонафе. В рамките на парламентарно питане те поискаха намесата на Европейската комисия по казуса.

“Не можем да приемем, че някои производители могат да нарушават нормите на единния пазар”, пишат до ЕК евродепутатите.

Въпреки противопоставянето на консорциума за закрила на вината “Болгери” DOP (това е деноминация за защитен произход в Европа), Европейската служба за защита на интелектуалната собственост се е произнесла, че няма причина да се намеси по отношение на българската марка “Болгаре”. Според италианската компания обаче европейски регламент от 2013 г. закриля продуктите със защитен произход от неправомерно използване на марките им или от подвеждаща деноминация. Според двамата италиански евродепутати това е така, защото Болгери е географско име и е защитено от европейските норми. С този факт те аргументират защо са се обърнали към ЕК.

“През 2017 г.бяхме информирани за опита за регистрация от страна на българска компания на вино с марката “Болгаре” - това е име, което несъмнено напомня за това на Болгери. Както е практиката в тези случаи, консорциумът оспори това пред Eвропейската служба за марките. След 2 години тя отхвърли жалбата ни. В началото на октомври оспорихме това решение и сметнахме за нужно да информираме представителите ни в Европарламента за този опит, който може да ощети Болгери”, разказват пред италианския сайт Wine News от консорциума за закрила на “Болгери” DOP, чийто директор е Рикардо Бинда.

От “Домейн

Бойар” обаче

контрират, че е

абсурдно

да ги смятат за толкова влиятелни, че да могат те да определят какви експерти да наема Европейската комисия по делата за патенти. И че са пълни глупости твърденията на италианците, че човек с българско гражданство е решил спора в полза на “Домейн Бойар”. 

Финансовият всекидневник “Соле 24 оре” припомня, че съвсем наскоро виното DOC “Болгери Сасикая” е било в центъра и на измама. Финансовата гвардия от Флоренция разби организация, която бутилирала с фалшиви етикети, тапи и каси сицилианско вино като “Сасикая 2015” – това е етикетът, който през 2018 г. беше обявен от изданието Wine Spectator за най-доброто вино в света. В този случай етикетите, тапите и касите за виното се правели в България. Измамата обаче била дирижирана от двама италианци - баща и син, от Милано.

Историята на

виното “Сасикая” Бутилка от него струва средно 250 евро, но в специализираните магазини за вино може да се намери бутилка от “нормална” реколта и за 150 евро. Ако обаче става въпрос за изключителна реколта, тогава цената е в пъти по-висока.

“Сасикая” се ражда през 60-те години на миналия век в Болгери, Тоскана. Негов създател е избата “Сан Гуидо”. За баща на виното може да се смята маркиз Марио Инчиза дела Рокета. След многото му срещи с барон Ротшилд, от когото се вдъхновява, и след множество експерименти той достига до идеята да направи вино бордо на италиански терен. Затова избира имението Сан Гуидо в Тоскана, което с терена си наподобява този на Бордо във Франция. 1985-а е годината на чудото, тъй като тогава се ражда онова “Сасикая”, което всички в света определят за божествено. Болгери е зоната, където то се прави и днес. А

името на самото

село звучи

толкова

български,

защото според историческите данни по онези места в Тоскана имало военно укрепление на едновремешните прабългари, съюзници на лангобардите. Те трябвало да се бранят от евентуални нападения на византийските войски, идващи от Сардиния. Не е съвсем ясно откога точно замъкът на Болгери започва да се нарича по този начин. Първият документ, в който се споменава, е от 1158 г.

Българският произход вече се е вкоренил трайно в Италия - днес десетки географски наименования напомнят за преминалите през тях едно време българи. Оттам и многото “български” фамилни имена в Италия – Булгари, Булгаро, Булгарини и др. 

Това обаче едва ли дава основание на италианците да оспорват правото на българския бизнес да кръщава продуктите си с имена, напомнящи на собствения му произход?

“Домейн Бойар”: Италианците могат да поискат да заличим и България като име

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Нямаме допирни точки с италианската “Сасикая”, дори в момента не продаваме вино на един и същи пазар, за да се говори за заблуда на потребители и сходство на Bolgarе с Bolgheri. Освен това 2 г. нашата марка стоя, без да я използваме, след това още 2 г. продавахме на българския пазар и чак когато я регистрирахме на европейско ниво заради интерес за износ към Англия, чак тогава италианците реагираха. Това коментира за “24 часа” изпълнителният директор на “Домейн Бойар” Евгени Харамлийски. Според него в момента италианците търсят начин за оказване на политически натиск срещу българската марка с ангажирането в казуса и на двамата евродепутати от Апенините.

Италианците вече загубиха две обжалвания срещу нас в Европейската патентна служба, сега опитват трето, каза още Харамлийски. Той обясни, че първоначалната му идея била марката да се казва “Булгаре”, за да показва, че сме българи и да се наблегне на традицията ни, но решил да сменят “у” с “о”. Графично марката им нямала нищо общо с тази на “Сасикая”, дори смятал да включва традиционни български елементи като копривщенски къщи, Шипка и др. Всъщност Bolgheri дори не било марка на “Сасикая”, а защитено наименование за вината от този италиански регион по подобие на българските Тракийска низина и Розова долина.

“И какво излиза? Че не трябва да включваме нищо българско ли? Ами те могат да поискат да заличим и България като име”, коментира шефът на “Домейн Бойар”. Фирмата му нямало да се откаже от Bolgarе, дори ще я регистрира и на български език. Винпромът планирал да пусне с марката ракия и мастика.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Инвестиционният договор между Китай и Европа е въпрос на време

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и китайският председател Си Дзинпин проведоха телефонен разговор. По време на него Си Дзинпин е уверил Меркел, че Пекин желае да продължи тясното сътрудничество и контактите с Европейския съюз по важни проекти и да положи необходимите усилия за успешното приключване в срок на преговорите по инвестиционния

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Автобуси и таксита втори ден излизат на протест в столицата

Таксиметрови шофьори в София излизат на протест за втори. В 11 ч. те се събират в на пл. "Александър Батенберг". Превозвачите настояват за осигуряване на условия за лоялна конкуренция и за инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници, съобщават от Федерацията на на таксиметровите водачи и превозвачи в България

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Лъчезар Борисов: Над 2000 лекари с COVID не работят, трябва да сме солидарни

Търсихме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Бизнесът остава изцяло отворен с изключение на моловете. Решението се взе на база анализи. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в "Денят започва" по БНТ. По думите му има над 2000 лекари, които са болни от коронавирус, и не могат да ходят на работа

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

Една минимална заплата за родителите и 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск (видео)

Една минимална заплата за родителите и 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск (видео)

Специално за родителите, които ще трябва да гледат децата си, има нова помощ - средният доход на човек от семейство трябва да бъде 915 лева и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, могат да ползват помощ в размер на 610 лева - минималната работна заплата.  Съзнаваме, че това няма да е реалният доход, който те получават, но е стойността