Пакетите за Коледа и Нова година вече са с включен PCR тест

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Пакетите за Коледа и Нова година вече са с включен PCR тест

Истанбул винаги е бил привлекателен за българите за изкарване на новогодишните празници, но откакто турската лира поевтиня, стана и много изгоден. Турция засега не налага ограничения за влизане в страната от противоепидемични съображения. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Офертите са едва около една десета от миналогодишните

Хората първо питат за неустойките, ако се провали

пътуването, и чак тогава гледат цените

Коледно-новогодишните туристически пакети за чужбина тази година ще са с включен в пакета PCR тест. Това показа проверка на “24 часа” в големите туристически агенции, които въпреки кризата все пак предлагат изкарване на празниците зад граница. Самите оферти за чужбина, а и за страната, като брой са приблизително около една десета от миналогодишните, а разлики в цените спрямо година по-рано трудно може да се открият.

Поне шест от десетте най-големи туроператорски фирми в България включват в цената на пакета не само медицинска застраховка, която покрива и разходите за престой, карантина и лечение на COVID-19, но са добавили и PCR тест, в случай че съответната държава въведе такова изискване.

Това е финансово доста рисковано за фирмите, тъй като, ако цената на пакета за един човек е около 500 лв., PCR-ите за четиричленно семейство ще излязат също около 500 лв. Най-вероятно обаче туроператорите са сключили договори с лаборатории и в случай че се налагат тестове, ще ги платят по цени на едро.

Макар и единици, не липсват оферти и за

екзотични воаяжи

по Коледа и Нова година за Бразилия, Танзания, Южна Африка и др. За там обаче едва ли ще се наложи да се правят PCR-и, защото в южното полукълбо сега е лято и разпространението на пандемията не е толкова силно, че да се налага властите да изискват отрицателен тест за влизане в страната.

“Процесът започна още в края на септември, когато се заговори, че се задава нова вълна на пандемията. Колегите са сключили договори с лаборатории или поне имат уговорки”, обясни пред “24 часа” председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитър Попов.

От бранша обаче се оплакват, че и малкото хора, които се интересуват от оферти за Коледа и Нова година, първо питат какви са неустойките, ако не могат да заминат поради затваряне на границите. Също така - кога ще си получат парите обратно, а едва след това гледат цените.

Важно е да се знае, че резервациите, които се правят в момента, предвиждат

връщане

на цялата

предплатена

сума в рамките

на 14 дни

от датата, на която пътуването е отложено, както по принцип е записано в Закона за туризма.

В началото на пандемията туристическият бранш у нас си издейства възстановяването на сумите да става в срок от 12 месеца и това бе записано в член 25 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. През септември обаче Европейската комисия поиска от България в двумесечен срок страната да защити необходимостта от такава временна мярка и у нас бе върнато старото положение.

За резервациите, направени преди края на септември, обаче важи правилото, че парите се възстановяват в пълен размер в рамките на 12 месеца.

Офертите за Коледа и Нова година не са дори една десета от миналогодишните като брой. Дори най-големите туроператорски фирми предлагат ограничен брой оферти за Нова година в Банско, Пампорово, Боровец, Хисаря и др., както и обичайните Охрид, Белград, Истанбул, Анталия, Гърция и др.

4 дни с автобус до Истанбул с посрещане на Нова година там например струва

485 лв., но без

новогодишната

вечеря

Същата програма за Охрид е 418 лв., но за ранни записвания, които се правят в момента, иначе цената е 475 лв.

Почти толкова излизат 4 дни по Коледа или Нова година в 4-звезден хотел в Банско или Боровец (за цените на ски съоръженията виж по-долу).

Допълнителна трудност за прекарването на Коледа и Нова година в България представлява проблемът със заведенията. Според заповедта на здравния министър, която засега важи до края на ноември,

заведенията не

могат да работят

след 23,30 ч

Ако това ограничение се удължи с още един месец, всички ресторанти и дискотеки, които събират пари за куверти за Нова година, на практика ще са нарушители.

Някои туроператори предлагат и самолетни екскурзии за празниците във Виена, Прага, Будапеща и другаде, които са по около 1000 лв. на човек. Всички те са със задължителна медицинска застраховка, покриваща и разходите за карантина и лечение на COVID-19. Тази застраховка обаче не важи за хора над 65-годишна възраст, за които се плаща отделно, и то по-скъпо.

Екзотичните воаяжи – в Тайланд, Бразилия, Танзания, Южна Африка и другаде, по правило са 10-дневни, като започват в дните преди Коледа и връщането е след 1 януари 2021 г. Те

струват минимум

4000 лв. на човек

Рискът при тези екскурзии обаче е много голям, защото ако се запишат под минимума клиенти, което сега е напълно възможно, пътуването пропада.

Туроператорът ще върне платеното след Нова година, но хората, които не искат да си стоят вкъщи за празниците, ще трябва тепърва да си търсят къде да ходят.

Прави впечатление, че януари, февруари и март са

почти празни

откъм екскурзии

и много туроператори изглежда са отписали напълно първото тримесечие на 2021 г. Повечето нови оферти са от април нататък, очевидно с надеждата, че дотогава ще почне масова ваксинация и пандемията ще отшуми.

“Това явление не е само у нас, чуждите туроператори също

отписаха

тази зима

и правят програми направо за лятото на 2021 г. и за следващата зима”, каза Димитър Попов.

Преди два дни например “Болкан Холидейс” обяви, че спира цялата си чартърна програма за България за тази зима, а тази компания докарваше много британци.

Тази година обаче никой не си прави илюзията, че ще дойдат британци. Очаква се ръст сред чуждите туристи да има единствено от Турция. 144 хиляди жители на южната ни съседка са почивали в България между декември 2019 и март 2020 г.

Миналата зима у нас са дошли 1,5 млн. чужди туристи, но за тази зима се очаква спадът им да е поне 60%, а може да достигне и до 80%. Много хотели в зимните курорти няма да работят и човек трябва да проверява много внимателно предварително къде ще бъде отворено.

 

Лифт картите ще важат и през лятото

Като компенсация за предишния прекъснат заради настъпването на пандемията ски сезон, клиентите на “Юлен” в Банско ще получат удължаване на сега закупените сезонни карти за цялата година, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. Става дума за сезонните и фамилни карти, които до края на ноември могат да се купят на промоционална цена от 1300 лв. за възрастен.

Концесионерът въвежда редица противоепидемични мерки – кабинките на лифта ще са с ограничение за броя на пътуващите, техните прозорци и шлюзове ще бъдат отворени през цялото време, а на опашките на станции ще има предупредителни табели да се спазва разстояние от минимум метър и петдесет между чакащите.

Боровец и Пампорово също обявиха цените на ски съоръженията си за предстоящия сезон, като и те въвеждат система за продажба на ски и сноуборд услуги, които ограничават физическите контакти. В Боровец например пакетите могат да се купят през сайта на курорта и през мобилното му приложение. Откриването на ски сезона там е предвидено за 19 декември, но може да стане и по-рано, ако има достатъчно сняг.

Цените на лифт картите на Боровец започват от 48 лв. за половин ден за възрастни и стигат до 1000 лв. за целия сезон с включено нощно каране.

В Пампорово пък от тази зима има поставени pick-up устройства из целия курорт, от които чрез сканиране на QR код могат да се вземат пластмасовите безконтактни карти за ски съоръженията, които са били платени предварително онлайн. Така скиорите ще избегнат всякакъв физически контакт при купуването или презареждането на картите.

Друга новост в Пампорово е дневната карта за деца и младежи от 12 до 18 г., включваща ползването на лифт и ски оборудване на цена от 49 лв., както и подобна за възрастни. Очаква се и стартирането на нова програма “Първи стъпки в ските” с промоционални отстъпки за начинаещи в зимните спортове.

Най-четени

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Италианско вино в битка с българи за “българското” си име

Една от най-престижните тоскански изби обвинява наш производител, че подвежда потребителите В същото време родната марка вече 2 пъти печели спора в Европейската патентна служба Заведение в Болгери Две известни винарни - италианска и българска, спорят кой има право да използва имената “Болгери” и “Болгаре” на етикетите на бутилките си

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Българката Петя, проектирала скъпи коли, сега прави цял китайски град

Навремето баща ѝ не смятал дизайна за сериозен бизнес, подходящ за дъщеря му Уникални автомобили, иновативни влакове, екологични пространства, цели китайски градове и името на България, замесено във всичко това. Благодарение на Петя Георгиева-Бертони - млада и амбициозна жена, която от няколко години има една цел – да осъществява най-смелите

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Дистанционната работа започва да става опасна

Дистанционната работа започва да става опасна

Умората е по-голяма и води до увеличаване на предразсъдъците Макар правителството ни да отказва да въвежда втора национална блокада заради коронавируса, все повече хора и у нас са принудени да се върнат към работа от вкъщи, защото децата не учат или пък самите те са контактували със заразен. И вероятно откриват, че за разлика от пролетта

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийска автокъща продава Bugatti Chiron за 3 млн. евро

Софийската автокъща MAX CONTROL AUTO, разположена на "Околовръстен път" 3, е пуснала обява в немския сайт за коли mobile.de за продажба на Bugatti Chiron за 3 милиона евро. Предполага се, че луксозният автомобил е собственост на Ваньо Алексиев. Въпросният Bugatti Chiron все още е в гаранция, произведен е през юни 2018 година и има пробег 3783 км

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

Пътуващите със самолети ще трябва да се ваксинират срещу вируса

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Ултиматум след 3-ото ни място по смъртност: Спазваме мерките, иначе - по-строги (Обзор)

Габрово и София минаха 1000 инфектирани на 100 хил. Министърът: Системата е нереформирана, това я пренатовари Трета по смъртност е вече България в ЕС и на второ място на Балканите с 14,3 починали на 100 хил. население. А броят заболели на 100 хил. стигна 658 души, което ни нарежда на 13-о място в Европа

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Бил Гейтс: След 3 години може да има нова пандемия

Основателят на “Майкрософт“ Бил Гейтс прогнозира нова пандемия за човечеството, предава NOVA.  Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи. Тримата обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават извънредната обстановка до края на март, учениците - онлайн (На живо)

Удължават противоепидемичната обстановка да края на март, университети, училища и ясли се заварят, както и ресторанти и нехранителни магазини, няма да има колективни спортни мероприятия и екскурзии. Тези мерки предлага здравният министър Костадин Ангелов от петък. В сряда те ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет

Най-коментирани

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ричард Алибегов: Затваряне на заведенията за 3 седмици е невъзможно

Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има според здравен ефект. В Европа има 20% намалени случаи. Това каза пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов "Нощните заведения бяха затворени за 2 седмици, най-вероятно 70% няма да отворят никога повече"

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Радев наложи вето на измененията в закона за потребителския кредит

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

ББР дава възможност за повторен безлихвен кредит до 4500 лева

Банката за развитие планира да удължи срока за кандидатстване до юни 2021 г. Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

През март ремотират пътя от Самоков през Долна баня до Ихтиман (Видео)

Живот и здраве през март ще се ремонтира пътят от Самоков през Долна баня до Ихтиман. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на пътя Самоков - Дупница след посещението си в Самоковл На видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя във фейсбук“, се виждат министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

Утре влизат в сила облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съобщават от Агенцията по заетостта. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните. Промените се изразяват в следното: увеличение на субсидирания период на заетост до

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туризмът в Турция вероятно ще се свие със 70 % т. г.

Туристическият сектор на Турция вероятно ще се свие със 70 процента тази година поради пандемията от коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма на страната Нури Ерсой, цитиран от Анадолската агенция. "Изглежда ще приключим 2020 г. с приходи от туризъм малко над 11 млрд. долара и над 15 милиона посетители", каза Ерсой на онлайн проява

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10%

Биткойнът поевтиня с над 10% за последните 24 часа. Стойността му падна на около 16 500 долара, според данни на платформата CoinDesk. Това е най-драстичният дневен спад от три месеца. В началото на седмицата курсът на биткойн превиши прага от 19 000 долара за първи път от три години. В четвъртък цената на биткойн достигна 19 495 долара - много

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

"Дисни" съкращава 32 000 служители заради коронавируса

Компанията "Уолт Дисни" освобождава 32 000 свои служители заради кризата, причинена от пандемията от COVID-19. Съкращават главно работници от тематичните си развлекателни паркове. Очаква се служителите да бъдат освободени в началото на 2021 г., до март месец, предава Deadline. През септември "Дисни" разкри

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2021 г.. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните приходи и приходите от даренията. Той влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. В днешния ден парламентът утвърди механизъм за определяне на основни бюджетни

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Затвориха петъчния пазар в Одрин заради коронавируса

Петъчният пазар в Одрин се закрива за две седмици заради епидемията на коронавируса, съобщиха от областната управа на града, съобщи БТА. Прочутият одрински пазар Улус на открито в петъчните дни масово се посещаваше и от български граждани, които купуваха оттук всичко необходимо, привлечени от ниските цени поради девалвацията на турската лира

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

Сачева: 50 хиляди ще могат да се възползват от подкрепата с 24 лв. на ден

„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

САЩ дадоха отсрочка до 4 декември за продажбата на ТикТок

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на БайтДенс (ByteDance), собственика на китайското приложение за видеа ТикТок (TikTok) да премести дейността си в САЩ под американски контрол, предаде Франс прес. Отсрочката до 4 декември отлага заплахата приложението да бъде забранено в САЩ

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

ББР вече може да дава кредити като помощ в пандемията до 2 млн. лв.

Приоритет в програмата остава подкрепата за малкия и средния бизнес Големите компании вече ще могат да кандидатстват по гаранционната програма за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Заемите се вдигат от 1 млн. на до 2 млн. лв., тъй като ББР е получила разрешение за тези промени от Европейската комисия

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни
за управление схеми

Бизнесът: Няма време за помощ със сложни за управление схеми

Работодателските организации и търговците в моловете настояват НАП да управлява мерките в подкрепа на затворените бизнеси Много бизнеси в България все още не са получили обявените при въвеждането на извънредното положение през пролетта помощи. Затова сега исканията са за спешно подпомагане на затворените бизнеси

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

Последен шанс за пенсия върху висока заплата до 1997 г.

С 9% намаляват основната пенсия при втора, това вдига и парите на вече пенсионирали се военни и полицаи Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. ще важи само още една година. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване приеха окончателно депутатите във вторник късно вечерта със закона за държавното обществено осигуряване за

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

"Зеленият коридор" за пазаруване на възрастни е само от 8.30 до 10.30 (Видео)

„Зеленият коридор” за пазаруване от възрастни хора в хранителните магазини от събота ще е вече само един – от 8.30 до 10.30 часа сутринта. Това се чете в заповедта на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 часа на 27 ноември и ще е в сила до 21 декември. Можете да я видите цялата заповед ТУК

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Правителството реши: 650 лева минимална заплата от 2021 г.

Минималната работна заплата ще стане 650 лв. от 1 януари 2021 г. Размерът й ще се повиши с 6,6% в сравнение с настоящата година, реши правителството. Прочетете материал на "24 часа" по темата: Финално: 650 лв. става минималната заплата, 504 лв. чисто ще остават на най-ниско платените Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 650 лв