"Арестът ми е незаконен - нарушени са множество процедури в Закона за МВР. Това е много груб полицейски произвол и ще заведа дело за морални и материални щети".

Това заяви пред "Bulgaria on Air" бившият зам.-кмет Александър Долев, който преди два дни бе арестуван без маска в софийското метро. Днес той отново се вози демонстративно без предпазно средство на подземната железница, но никой не му обърна внимание.  

Долев посочи, че не носи маска, тъй като не вярва в коронавируса. "Такъв вирус няма. Бил съм навсякъде без маска, включително и в компанията на хора, които уж са болни от COVID-19. Не съм се заразил. За мен това е една голяма измама, описана в доклад на фондация "Рокфелер" от 2010 г.", категоричен беше той. 

Бившият зам.-кмет на Пловдив от времето на Славчо Атанасов потвърди, че през годините срещу него в прокуратурата са водени 15 преписки и производства.

Александър Долев е бивш кмет на район "Южен" в периода 1995-99 г.
След това е зам.-кмет по общинската собственост през мандата на  Атанасов (2009-11 г.). За кратко преди изборите става и и.д. кмет на Пловдив.

По време на битността си като пловдивски управник се превърна в главен герой на скандал след като уволни зам.-кмета по спорта Георги Титюков и изхвърли снимката му в тоалетната.

През 2012 г. пък шефът на общинската дирекция "Човешки ресурси" Ванко Иванов заведе дело срещу Долев заради заплахи за убийство.

По-късно Александър Долев стана директор в „Топливо” в София. Твърди, че все още е член на ВМРО.