Северна Македония се отказва временно от бъдещи инвестиции в АЕЦ "Белене" и ги пренасочва  към  терминала за втечнен газ край Александруполис. Това става ясно от онлайн участие на генералния директор на ЕСМ („Електрани“ АД) Васко Ковачески в енергиен форум, той е цитиран от  агенциите на Северна Македония.

„Временно се отказваме от планираната инвестиция в атомната централа в Белене, Република България и се фокусираме върху възможността за инвестиране в газова централа в близост до газовия терминал в Александропулос, република Гърция, казва той. ESM би имала собственост от 25% и до 200 мегавата мощност, което щяло да подобри представянето на компанията по стабилнтото производство на електроенергия, заявява той. 

Северна Македония обяви миналата година, че е заинтересована да бъде част от проекта Белене, проект, който България многократно е обявявала и отменяла.

През есента на миналата година Северна Македония заяви желания да придобие миноритарен дял от 10% в АЕЦ "Белене", както и да има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергия от централата.

"24 часа" попита в Министерството на енергетиката имат ли официално уведомление, че Северна Македония се оттегля от проекта "Белене".

Оттам заявиха, че към този момент няма официално писмо, но щом директорът на компанията го е съобщил, вероятно имат такива намерения.