Магазини за дома и градината отворени и при блокада в Европа

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Магазини за дома и градината отворени и при блокада в Европа

Магазините за строителни материали в Европа масово останаха отворени по време на блокадата, както пролетта, така и сега.

Ден преди правителството да реши какви ще са новите противоепидемични мерки у нас ето отговорите на 3 ключови въпроса за различни държави - Отворени ли са в момента нехранителните магазини? Има ли ограничения? Дали продажбите и търсенето са толкова високи, колкото през лятото?

Във втората вълна от пандемията на COVID-19, която в момента е обхванала цяла Европа, магазините за нехранителни стоки, без значение дали са в мол или в друг търговски комплекс, остават отворени. В тях се продават домашни потреби, всякакви стоки за домакинствата и строителни материали. Това показва справка към 17 ноември 2020 г. Единственото изключение сред разгледаните държави е Австрия.

АВСТРИЯ

Подобно на повечето други търговски обекти, магазините за домашни потреби, строителни материали и градинските центрове са затворени от 17 ноември до 6 декември 2020 г.

БЕЛГИЯ

Всички магазини, предлагащи продукти за подобрение на дома, са отворени, тъй като правителството смята, че са от "съществено значение" за ежедневието на населението.

В сила са редица ограничения. От 9 ноември в нехранителните магазини и градинските центрове не могат да се продават следните продуктови гами: вътрешни и външни мебели; декоративни предмети, включително коледни декорации; барбекюта; кухненско оборудване; артикули и играчки за спорт и свободно време; облекло; електрическо, мултимедийно и телекомуникационно оборудване.

Последните данни за продажбите през ноември са по-добри, отколкото при първата блокада през пролетта: оборотите на дребно са се увеличили с между 12 и 15%, като са останали почти същите за търговците на едро.

ФРАНЦИЯ

Нехранителните магазини са сред бизнесите, на които е позволено да останат отворени. В правителственото постановление изрично се споменават търговците на дребно, които продават строителни материали, железария, бои и стъкла в специализирани магазини.

Градинските центрове също имат право да продължат да работят, но са разрешени само следните асортименти: градина, включително растения (вътрешни и външни), домашни любимци и свързаните с тях продукти, храна, хигиена. Следните секции на магазините нямат право да отварят: цветя, декорация и коледна украса, отдих, книги, облекло.
Оборотът на индустрията за търговия на дребно с домашни потреби нарасна с двуцифрени проценти от май до септември.

ГЕРМАНИЯ

Във всичките 16 федерални провинции нехранителните магазини (както и всички други сегменти от търговията на дребно) са отворени при условията, които съществуват от пролетта: спазване на хигиена на ръцете, носене на маска, дистанция от 1,5 до 2 м, влизането е ограничено до трима клиенти на 100 кв. м търговска площ.

Продажбите остават доста над тези от предходната година и като цяло се очаква да останат по-високи, макар и не в същата степен като през лятото.

ФИНЛАНДИЯ

Всички магазини остават отворени.

Няма ограничения, има само препоръки и инструкции, издадени от правителството за обществени пространства: двуметрова дистанция или маски, миене на ръце и т.н.

Търсенето на дребно е много по-високо от обикновено, докато бизнес продажбите показват стабилна тенденция. Общият ръст след третото тримесечие е 6%.

ИТАЛИЯ

Страната е в "мека блокада", като отделни региони са класифицирани като рискови зони в жълта, оранжева и червена степен. В момента Милано и Ломбардия са "червени" например, докато Рим и Лацио са "жълти". Червено означава, че магазините са затворени, освен ако не са категоризирани като съществени. Такива са супермаркетите, аптеките, магазините за хардуер и домашни потреби, но те могат да продават само продукти, които са необходими ежедневно. В зоните в оранжев и жълт цвят всички магазини могат да останат отворени, въпреки че големите търговски центрове трябва да се затварят в събота и неделя.
Правилата се прилагат за две до три седмици и нивото на риска може да бъде променено. Оценката на риска в Неапол и Кампания бе променена от "жълта" на "червена" степен.

Размерът на продажбите на дребно и тези на специални продукти варира, макар и не в степента, която се наблюдаваше през юни и юли. Строителните материали, домашните потреби и градинските продукти продължават да се търсят много.

НИДЕРЛАНДИЯ

Всички магазини са отворени.

За разлика от второто тримесечие на годината, на търговците на дребно не се наложи да променят работното си време.

Продажбите остават високи и към днешна дата са с около 25% по-високи средно от миналата година.

НОРВЕГИЯ

Всички магазини са отворени, работят както обикновено.

Повечето вериги са забранили достъпа на търговски представители до магазините си.

През пролетта и лятото нехранителният сектор се радва на бум. Есенните продажби също надминават нивата от 2019 г., но не със същата скорост, както през пролетта и лятото.

ПОЛША

Ситуацията се счита за стабилна. Всички нехранителни магазини са отворени, освен тези в търговските центрове. Изключение са аптеките и супермаркетите, но така или иначе в моловете няма много магазини за строителни и градински материали.

Наложено е ограничение за броя на клиенти на квадратен метър, а носенето на маски и хигиената на ръцете са задължителни. Само възрастните над 65 години имат право да влизат в магазини между 10 и 12 ч от понеделник до петък.

Продажбите се оживиха през последните месеци, тъй като хората извършваха ремонти и инвестираха в ново строителство. Градинарският сезон също беше добър, защото хората прекарваха повече време вкъщи и в градината. Като цяло харчат повече за дома, отколкото за пътуване. Частичното блокиране сега обаче удря продажбите на дребно. Електронната търговия естествено зае централно място. Затварянето на магазините на ИКЕА оказа влияние върху търговията на дребно за подобряване на дома.

РУМЪНИЯ

Всички магазини за подобряване на дома и търговци на градински потреби са отворени. Въпреки че пандемията е по-лоша от всякога в Румъния, търговците са доволни. Нехранителните магазини останаха отворени през първата вълна, дори по време на пълната блокада, и отбелязаха изключително добри продажби. Онлайн продажбите нараснаха рязко.

Няма ограничения за магазините за нехранителни стоки, освен че трябва да затварят в 21 ч. В сила е национален вечерен час от 22 до 6 ч, носенето на маски е задължително навсякъде, а училищата и ресторантите са затворени. Обща блокада ще бъде обсъдена след парламентарните избори на 6 декември.

Продажбите и удовлетворението на клиентите са добри. Освен това са отворени повече магазини за подобряване на дома, отколкото през последните 3 г.

ИСПАНИЯ

Отворени са магазините за подобряване на дома, но в отделните региони има различни ограничения. Например в Андалусия магазините могат да работят само до 18 ч, но в Гранада (която е част от Андалусия) се прилага нормалното работно време. Въпреки че в Испания има високо ниво на предупреждение, железариите и магазините за строителни и градински материали се считат за съществени. Такъв е случаят и в Астурия и Арагон, където магазините за домашно обзавеждане работят нормално. В автономната област Кастилия и Леон магазините могат да отварят максимум 2500 кв. м от търговската си площ. Асоциациите на производителите и търговците на дребно искат магазините за нехранителни стоки в цялата страна да бъдат класифицирани като съществени.

Продажбите остават оптимистични. Октомври се счита за много добър, както и началото на ноември. Повечето търговци на дребно са компенсирали загубите, които са понесли през март и април, и се очаква много от тях да завършат годината с ръст на продажбите.

ШВЕЙЦАРИЯ

Отворени са магазините за домашни потреби и градинските центрове, както и всички други търговци на дребно. Прилагат се обичайните правила, като дистанция от 1,5 м, хигиена на ръцете, маски или плексиглас на касите.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Англия

Понастоящем в Англия градинските центрове, железариите и магазините за строителни материали се считат за "съществени търговци на дребно" и им е позволено да работят въпреки националната блокада. Правителството на Обединеното кралство обаче е отговорно само за ограниченията в Англия - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат свои правила.

Шотландия

В сила има 5-степенна система от ограничения (0 - ниска, 4 - висока), които се различават в зависимост от региона. На трето ниво всички търговци на дребно могат да останат отворени, но на четвърто може да работят само търговци от съществено значение (включително домашни потреби, строителни материали и градински центрове). Възможно е някои части на Шотландия да преминат към ниво четвърто, което е подобно на блокадата, която е в сила в момента в Англия.

Уелс

Всички магазини за нехранителни стоки и градински центрове са отворени след 17-дневните ограничения, които затвориха всички несъществени бизнеси. По това време на магазините за подобряване на дома бе позволено да останат отворени, но не и градинските центрове.

Северна Ирландия

Магазините за нехранителни стоки, железарии и градински центрове остават отворени.

МАСКИ: В Обединеното кралство носенето на маски е задължително в повечето затворени обществени зони, включително всички търговски обекти, освен ако купувачът не е освободен по здравословни причини. Служителите в магазините не са задължени да носят маски, но по-голямата част от персонала предпазва себе си. Около повечето каси има пластмасови прегради, а купувачите се насърчават да не докосват предмети, ако не възнамеряват да ги купят.

ОПАШКИ: Много магазини са внедрили система за контрол на опашките и имат член на персонала, който брои клиенти във и извън магазина, за да гарантира, че не се надвишава максималният брой клиенти. Това включва градински центрове и магазини за подобряване на дома. В някои случаи - обикновено супермаркети - търговците на дребно са инвестирали в технология за броене на клиенти, която използва светофарна система над входа, за да уведоми клиентите дали могат да влязат, или трябва да изчакат друг клиент да излезе.

Работното време остава такова, каквото е било преди началото на пандемията. Зоните за продажби не са ограничени в обектите за домашни потреби и градинските центрове.

През лятото градинските центрове и магазините за строителни материали бяха претоварени от засиленото търсене и необходимите актуализации на продажбите. През есента и започващата зима, изглежда, все още има силен апетит към стоките за подобряване на дома и покупките от градинските центрове, тъй като хората прекарват в домовете си повече време от всякога.

Най-четени

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Големите вериги без касови бележки на хартия

Големите вериги без касови бележки на хартия

До седмица ще са готови новите правила за електронната търговия, ще променят закони и наредби В големите вериги и други търговски обекти с висок оборот вероятно ще се премахнат хартиените касови бележки. Електронни касови бележки вместо хартиени да издават големите вериги, както и други обекти с висок оборот и много заети в тях

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Месото в магазините само българско, а зарзаватът - вносен

Продажбите на наши продукти във веригите за 2020 г. ще минат 2 милиарда лева Месото в супермаркетите у нас почти изцяло е българско, докато плодовете и зеленчуците са главно вносни. В една от веригите свинското и телешкото са 100% от наши производители, а в друга пилешкото е само от България, а телешкото е 99% родно

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Поне 6000 лв. заплата за директора на НАП

Правителството увеличава месечната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Галя Димитрова. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Увеличението е свързано с повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г., е записано в съобщението на правителството

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Българката Полина Маринова върна Скалата към миналото, което го направи звезда

Най-скъпоплатеният актьор в Холивуд ѝ благодари и ѝ пожела весели празници Колко българи могат да се похвалят, че най-скъпоплатеният актьор в Холивуд - Дуейн Джонсън - Скалата, им благодари, при това пред милионите си почитатели? Май е само един - журналистката Полина Маринова. Тя пише статия за него в сайта си The Profile

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

Американски учени доказаха, че щастието все пак се
купува

Американски учени доказаха, че щастието все пак се купува

Американски учени доказаха, че чувството за благополучие с увеличава с нарастване на доходите, независимо колко богат е човек, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Специалистите от университета на Пенсилвания са анализирали 1 725 994 отговора за благополучието, дадени от 33 391 американски пълнолетни

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

Подготвят национален план за въвеждане на еврото в България

"Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Николова: Обсъждаме ресторантите да отворят при условията на тези в хотелите

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Нови рекорди на борсата, износът на
ток с 3026,55% нагоре

Нови рекорди на борсата, износът на ток с 3026,55% нагоре

Заради пълните водоеми има 137% увеличение на производството от вецове Пореден рекорд регистрира енергийната борса на 13 януари в продажбата на ток. На платформата “Ден напред” бяха сключени сделки за близо 70 хил. мегаватчаса, или товар със средна мощност 2914 мегавата, което е повече от тази на АЕЦ “Козлодуй”

Най-коментирани

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Заведенията готвят гражданско неподчинение и протест, отварят на 1 февруари

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия. Това пишат в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България. "Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

След пандемията: хората ще пътуват по-рядко, ще правят екскурзии “веднъж в живота”

Най-големи проблеми в бъдеще ще има масовият туризъм Вече е ясно, че туризмът е сред най-силно пострадалите от пандемията индустрии в световен мащаб, дори по всяка вероятност ще се окаже с най-големия възможен срив. Според скорошен доклад на световната организация по туризъм към ООН 2020 г. е върнала този отрасъл с 30 години назад – в 1990 г

Полша "внася" лекари от Източна Европа

Полша "внася" лекари от Източна Европа

Властите в Полша издадоха днес лицензи по опростена процедура на петима лекари от Беларус и Украйна, тъй като страната изпитва недостиг от медицински персонал заради пандемията, предаде ДПА. Лицензите са издадени съгласно приети в края на миналата година промени в законодателството за признаването на лекарски права на граждани от страни извън ЕС

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Подкрепиха увеличение на заплатите на работниците във ВиК

Подкрепиха увеличение на заплатите на работниците във ВиК

Министър Петя Аврамова и ръководството на държавната компания подписаха споразумение с браншовия синдикат за партньорство за решаване на проблеми в отрасъла, съобщиха от МРРБ. На среща с ръководството на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ - КНСБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе подписано споразумение

Шофьори без е-винетка плащат глоби и в пунктовете за продажбата им

Шофьори без е-винетка плащат глоби и в пунктовете за продажбата им

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси. Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД успешно премина интеграцията със системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и получи правото да събира компенсаторни такси. Другият партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“

Сачева: Досега 40 920 служители искат компенсиране с по 24 лева на ден

Сачева: Досега 40 920 служители искат компенсиране с по 24 лева на ден

До края на месеца бюрата по труда ще работят допълнително, за да бъдат изплатени всички компенсации за декември на работниците от затворените бизнеси. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в профила си във фейсбук. Служителите на Агенцията по заетостта ще се включат освен в обработката на получените при тях

Петя Аврамова: Нямаме информация да предстоят съкращения във ВиК

Петя Аврамова: Нямаме информация да предстоят съкращения във ВиК

Над 543 млн. лв. са инвестициите на ВиК операторите от 2014 г. до 2019 г. ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн. лв. в периода 2014-2019 г. в рамките на своите утвърдени от КЕВР програми. Отделно в същия период от МРРБ са вложени 253 млн. лв. във ВиК проекти. От тях 155 млн. лв. са от държавния бюджет и 98 млн. лв

Заведенията в България излизат на протест на 27 януари пред Министерски съвет

Заведенията в България излизат на протест на 27 януари пред Министерски съвет

Сдружението на заведенията в България и Асоциацията на заведенията в България организират протест на 27 януари пред Министерски съвет. Протестът е под надслов „Марш към свободата”, става ясно от фейсбук страниците на организациите . По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че за заведенията и търговските центрове в моловете ще се решава в края

Може ли "Гугъл" да "ремонтира" новинарския бранш, за чието разбиване допринесе ?

Може ли "Гугъл" да "ремонтира" новинарския бранш, за чието разбиване допринесе ?

Технологичният гигант "Гугъл" предлага да плаща на някои европейски издатели за тяхното съдържание. Само че, за да ги спечели, може би трябва да направи нещо повече. Иновацията, която превърна "Гугъл" и "Фейсбук" в огромни машини за пари, не беше търсенето в интернет, нито социалното свързване на потребителите

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова напуска Би Ти Ви

Гена Трайкова - главният редактор на новините в Би Ти Ви, напуска телевизията, научи "24 часа". Тя е заявила намерението си пред новото ръководство веднага след освобождаването на Венелин Петков в края на миналата година. Тръгва си сега, след като е уточнила и последните подробности с Антон Хекимян, новия директор на новините

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Веригите: Готвят промени на закон, които ще затруднят търговията

Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно у нас, е, че публикуваният на 21 декември 2020 г. в Портала за обществени консултации на Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) съдържа редица сериозни промени

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

Ще отпаднат ли визите за българите при управлението на Байдън (Видео)

„Освен голямото разделение в обществото, което ще изисква по-продължителен период, за да могат да се намерят правилните решения, другото голямо предизвикателство е пандемията от коронавирус”. Тях определи като основни предизвикателства пред новата американска администрация посланикът на страната ни в САЩ Тихомир Стойчев пред NOVA

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

1/3 от магазините на търговска улица в Пловдив отидоха в историята

- Има и предприемчиви - отвориха три нови обекта за чай и билки - Все още се държат тези за сватбени подаръци, хората не са спрели да се женят Една трета от магазините на оживената търговска улица "Христо Г. Данов" в Пловдив затвориха, показа репортерска проверка. Помещенията са опразнили 26 обекта от общо 75

Газовият котлон и туристическата раница – задължителни за вашата екскурзия сред природата

Газовият котлон и туристическата раница – задължителни за вашата екскурзия сред природата

Къмпингуването е една от любимите дейности на семействата, които искат да прекарат повече време заедно, близо до природата. На планина или на море, на палатка или каравана, със сигурност това е едно от най-приятните преживявания. За хората, които обичат да ходят на къмпинг, не е тайна, че правилното оборудване е едно от най-важните неща

Средният осигурителен доход за ноември е 1099,10 лева

Средният осигурителен доход за ноември е 1099,10 лева

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за ноември 2020 г. е 1099,10 лв. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.12.2019 г. до 30.11.2020 г. е 1060,85 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения

Не приеха енергийните промени на Рамадан Аталай от ДПС

Не приеха енергийните промени на Рамадан Аталай от ДПС

Депутатите от енергийната комисия отхвърлиха предложенията на Рамадан Аталай от ДПС за промени в Закона за енергетиката, които отнемаха на НЕК ролята на обществен доставчик. Те предвиждаха компанията да не прави микса от електроенергия, която продава на електроразпределителните дружества, а те да си купуват тока от борсата

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Симеон Дянков: Спасителният план на Байдън ще помогне на всеки бизнес

Спасителният план за 1,9 трлн. долара на новия президент на САЩ Джо Байдън е свързан с колосална по размерите си сума, но освен това и ще бъде от помощ на абсолютно всички американски фирми, които гарантират заетостта на служителите си. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков, цитира думите му Би Ти Ви

VII блок в Козлодуй, без да се спира проектът “Белене” (Обзор)

VII блок в Козлодуй, без да се спира проектът “Белене” (Обзор)

Борисов: След това ще отидем и на VIII блок “След седми ще отидем и на осми реактор, това ще бъде пилотно, да видим как ще върви. Но мисля, че с този доклад, който приемаме днес, това ще е добра стратегия, защото в него има и стъпки, които бързо трябва да се направят”. Това заяви премиерът Бойко Борисов

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

Фандъкова: Високо ниво на подземните води е вероятната причина за проблема в метрото

"Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“. Вчера към 18 ч получихме сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност