Автобуси и таксита за минути опразниха площад "Александър Батенберг", след като протеста пред Министерския съвет се опита да се смеси с техния.

Кой им позволи, питаха таксиджии. Имаше два опита за освиркване на шествието, което приближаваше към тях, но бяха призовани да не се поддават на провокации. 

Една от организаторките на протеста на автобусните превозвачи и таксиджии, Милена Милтенова, заяви, че ще се оттеглят, за да не участват в това активно мероприятия. Други го оприличиха на провокация.

Към 11,30 ч вторият протест се опита да се смеси с автобусните шофьори и таксиджии, но те не го приеха.
Към 11,30 ч вторият протест се опита да се смеси с автобусните шофьори и таксиджии, но те не го приеха.

Преди да се зададе шествието от протеста срещу здравните мерки, автобусните превозвачи заявиха, че са използвани за обществена манипулация, че искат затвор за споделеното пътуване. Милена Милтенова от Конфедерацията на авгобусните превозвачи заяви, че не искат затвор за хора, които си поделят горивото от София до Бургас, но искат затвор за тези, които превозват хора срещу заплащане. За това инкриминиране ние се борим повече от 10 години и няма да отстъпим.

Тя заяви още, че таксиметровият превоз, както и общественият изнемогват. "Молим се за подпомагане от държавата, молим се на ЕС за подпомагаме и в същото време допускаме средствата, които можем да генерираме като приходи, всичко да изтича през нерегламентираните превози, това е кражба - от нас, от държавата, от бюджета", заяви още тя.

Кирил Ризов от съюз "Такси" поиска народните представители да дадат простичко определение на това какво е "споделено пътуване", така както има за обществен превоз, за превоз на пътници и за икономическа облага. И всички партии да преработят текстовете. И ако няма затвор за нерегламентираните шофьори и превозвачи и конфискация на автомобилите, ето с това няма да се съгласим. На нас ни писна от "Юбер", от "Максим"? Ще позволим ли други след тях? "Не, отвърна му множеството. Няма да бъдем по-прости от онези, които на вземат хляба на 30 и 50%, подгря колегите си Ризов.

Румен Крумов от Националния съюз на превозвачите каза, че има 10-12 приложения, които изяждат хляба на такситата. 

Понеже затварят държавата ние искаме спиране на кредитите, спиране на лизингите, на лихвите върху кредитите. Замразяване на всичко. Искаме и социална помощ, в другите държави дадоха на клошарите по улиците. Да не е като миналия път 1000 лв., но поне 500 лв. на месец, за да може да купиш хляб на детето си да го нахраниш. Тези искания пък съобщи Евгени Беневречки, който заяви, че е обикалял стоянките, за да пита таксиджиите. 

Автобусите и такситата напуснаха площада да минути, след като протестът пред Министерския съвет се опита да се смеси с тях.
Автобусите и такситата напуснаха площада да минути, след като протестът пред Министерския съвет се опита да се смеси с тях.