„Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателят си. Така те ще могат да се възползват от тези 24 лева дневно, за които говорим. Работодателите пък трябва да предадат тези списъци в бюрата по труда. Тази помощ е предвидена за около 60 дни. Вече имаше и затворени бизнеси от 28-ми октомври, защото имаше въведени различни ограничения на местно ниво“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по NOVA социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че тази помощ е предвидена за около 50 хиляди души, а по нея ще може да се кандидатства от понеделник.

„Тези 24 лева дневно представляват схема – 80/0, защото те представляват 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал“, обясни Сачева.

Парите ще бъдат получени от хората в рамките на 10 дни. Тя добави, че ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

„Мярката за гледане на деца до 14-годишна възраст се отнася за хора, които работят и са в неплатен отпуск и за самонаети лица, които могат да подадат декларация, че към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето. Тогава те ще имат право да получат 610лв. Мярката ще важи и за безработни хора, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда“, обясни министър Сачева.