Вчера германският канцлер Ангела Меркел и китайският председател Си Дзинпин проведоха телефонен разговор. По време на него Си Дзинпин е уверил Меркел, че Пекин желае да продължи тясното сътрудничество и контактите с Европейския съюз по важни проекти и да положи необходимите усилия за успешното приключване в срок на преговорите по инвестиционния договор между двете страни, така че той да даде тласък за задълбочаване на партньорството им, съобщава Радио Китай

Преговорите по договора за взаимни инвестиции започнаха през 2013 г. и до момента Китай и Европа са провели 34 кръга. През тази година преговорите се укориха, тъй като засилването на протекционистките тенденции и пандемията от COVID-19 нанесоха сериозни щети на световната икономика. Съвкупната икономическа мощ на Китай и Европа заема 1/3 от световната и е ключова за възстановяването и по-нататъшното ѝ развитие.

Неотдавна председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че пандемията е довела до безпрецедентен спад в Еврозоната, а перспективите за възстановяване не са ясни. На този фон засилването на връзките с икономики извън общността, включително привличане на повече чуждестранни инвестиции, сред които и китайски, трябва да бъде насока в усилията на европейските страни за справяне с кризата.