Парите щели да дойдат от ЕК

Има възможност фиксираните разходи на бизнесите, които затварят от петък заради коронавируса, да се компенсират. Идеята ще се прецени в следващите дни, като ще стъпи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година.

Тази нова мярка в момента се обсъжда с работодателските организации, като разговорите с тях са започнали още когато се е заговорило за затваряне на бизнеси. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в четвъртък в сутрешния блок на БНТ.

Средствата за компенсациите ще се осигурят от ОП “Икономика и конкурентоспособност”. От програмата ще се пренасочат около 156 млн. лв., които бяха предназначени за други две процедури - за осигуряване на ликвидност на т. нар. “малки големи” компании и за преструктуриране на организацията на работа във фирмите в COVID обстановка. Тези процедури все още не са започнали, а ако идеята се осъществи, ще се търси начин за последващото им изпълнение.

Работи се и по осигуряване на допълнителен ресурс от 300-350 млн. лв., който също може да дойде от оперативни програми, в които има забавяния. В краен случай - и от държавния бюджет.

350-400 млн. лв. минимум трябва да инвестира държавата, за да помогне на икономиката, каза още министър Борисов. Той прогнозира, че ограниченията може да свият БВП с до 1 млрд. лв. в най-песимистичния сценарий.

Търсихме баланс между строгостта на противоепидемичните мерки и свободата в икономиката. За да има здрава икономика, трябва да има и здрав народ. Един от затворените сектори е “Ресторантьорството”, но “Търговия” остава отворен, без моловете, обясни Борисов и увери, че затварянето ще трае само три седмици - до 21 декември.

Министърът смята, че компенсацията от 24 лв. за всеки ден неплатен отпуск е много добра мярка за административно затворените сектори и ще може да бъде изпълнена много бързо от социалното министерство, тъй като вече е осигурен бюджет, с който да се стартира. Също така припомни, че мярката 60/40 продължава да работи. Съществува и вариант да се осигурят детегледачки на някои от хората, които не могат да гледат своите деца.

173 млн. лв. са изплатени до момента на 21 хил. микро- и малки предприятия по ОПИК. Предстои преразглеждането и на останалите 6000 проекта, кандидатствали по програмата. С министъра на финансите се работи и за създаване на банков инструмент за гаранции с Фонда на фондовете.