Средният размер е 4182 лв. на човек

Безлихвени кредити на физически лица за над 94 млн. лв. е гарантирала Българската банка за развитие. Средният им размер е 4128 лв. на заем, стана ясно от отговор на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Общо 22 641 кредита са гарантирани от ББР досега през 12-те търговски банки, с които има подписано споразумение с лимит малко над 156 млн. лв. По схемата се отпускат безлихвени кредити от максимум 4500 лв. на човек.

Бюджетът по мярката е 200 млн. лв. През април бяха подписани споразуменията с 12-те банки, а с решение от юни програмата беше доразвита и бяха разширени възможностите, така че да може да се кандидатства за кредит и след приключване на неплатения отпуск, припомни икономическият министър. Предоставена е и възможност за самоосигуряващите се лица да сравняват времевите периоди, в който имат спад в доходите. Така вече намалението на приходите им може да не е само за първото тримесечие, а и за всяко следващо на 2020 г. спрямо същото на 2019 г. Преди дни стана ясно, че програмата за безлихвени кредити може да бъде удължена и да се даде възможност за повторно кандидатстване.

По ОП “Иновации и конкурентоспособност” е направена специална процедура, чрез която трябва да достигнат 3 млн. лв. до министерството на туризма за подпомагане на екскурзоводите и за планинските водачи, подчерта министърът. Мярката предстои да бъде разгледана от наблюдаващия комитет.

“Едноличните търговци, част от които са самоосигуряващи се, попадат в обхвата на нашата програма. Част от тях са били в обхвата на процедурата на микро-, малки и средни предприятия, по която до момента бизнесът е подпомогнат със 173 млн. лв., а сега предстои да се оценяват и останалите 6000 проекта, в които ще се инвестират още 53 млн. лв.”, каза още Борисов.

По т.нар. мярка 80/20 за подпомагане на секторите “Транспорт”, “Туризъм”, “Хотелиерство” и “Ресторантьорство” са били одобрени 245 заявки, посочи още икономическият министър.