Ирландските власти ще позволят на магазини, ресторанти, спортни зали и пъбове, които сервират храна, да отворят отново идната седмица и ще разреши пътуванията между отделните графства на страната от 18 декември, за да улесни празнуването на една "различна, но специална" Коледа, каза днес министър-председателят Михол Мартин, цитиран от Ройтерс.

Ирландия беше една от първите европейски държави, наложили отново преди шест седмици строги мерки срещу Ковид-19, когато правителството затвори търговските обекти, които не продават стоки от първа необходимост и ограничи пъбовете и ресторантите само до предлагане на храна за вкъщи, предаде БТА. 

От идния вторник обаче, икономиката ще започне отново да отваря, след рязък спад в броя на новозаразените на 100 000 души до под 100 дневно в продължение на 14 дни. По този показател Ирландия изостава на континента единствено след Финландия и Исландия.

Сега имаме възможност да се насладим на различна, но специална Коледа. Можем да сме с близките си и да си спомним тези, които загубихме. Ще преминем през това заедно, каза Мартин в обръщение по телевизията.

Ирландският премиер оповести отслабването на мерките в деня, когато целият ресторантски сектор и търговия на дребно със стоки, които не са от първа необходимост в управляваната от Великобритания провинция Северна Ирландия затвори за две седмици. Това вероятно ще засили трансграничното предколедно пазаруване.

Между 18 декември и 6 януари хората могат да приемат у дома членовете на не повече от две други домакинства.

Здравните власти изтъкнаха, че забраната за събирания по домовете в средата на октомври е допринесла за резкия спад в случаите на зараза.

Днес Ирландия съобщи за още 206 заразени с коронавирус.

Приспособяването на много затворени магазини към предлагане само на храна за вкъщи намали икономическите щети през последните 6 седмици. Днешните данни показват, че продажбите на дребно са спаднали само с 0,7 на сто за октомври и са се увеличили с 8,1 на сто на годишна база.