Със средства от Националната приходна агенция ще се подпомагат затворените заради новите ограничения бизнеси. Тази идея е представил министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред премиера Бойко Борисов в понеделник на работно съвещание на кабинета.

Новата помощ все още се конкретизира с работодателите, но според министър Борисов ще се използва “иновативен подход” и за първи път в процедурата ще се включи и НАП. “Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които впоследствие да бъдат възстановени от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, е обяснил министърът, цитиран от правителствения пресцентър.

Вероятно подкрепата ще бъде като процент от оборота, но той още се обмисля. Според вицепремиера Томислав Дончев схемата ще обхване всички бизнеси, затворени от ограничителните мерки. Процесът на заявяване ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

До седмица

след това ще

получават парите

от НАП.

В понеделник стартира схемата “Запази ме”, по която ще се дават по 24 лв. на ден на работници от затворени бизнеси. Спешно към списъка бяха добавени служителите в професионалните колежи, както и тези от центровете за красота, почистване и казина в моловете.

Ако са в сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт,

работодателите може

да я комбинират с

другите помощи

- 60/40 или 80/20, обясни социалната министърка Деница Сачева.